Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na međunarodnim filmskim festivalima - travanj 2009.

Film Gorana Rušinovića Buick Riviera, prošlogodišnji pobjednik Sarajevo Film Festivala i dobitnik nagrade Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu (Leon Lučev i Slavko Štimac) jedan je od deset filmova koji će se na predstojećem Međunarodnom filmskom festivalu u Istanbulu (4.-19. travnja 2009.) natjecati za nagradu FACE koju dodjeljuje Vijeće Europe u suradnji s Eurimagesom za najbolji film u nenatjecateljskoj konkurenciji filmova koji obrađuju temu ljudskih prava.

Među ostalih deset filmova koji se natječu za ovu nagradu valja istaknuti brazilski film Última parada 174 Bruna Baretta, scenarista filmova Božji grad i Elitna postrojba; iranski film Asbe Du-Pa (Konj s dvije noge) redateljice Samire Makhmalbaf, nagrađen Specijalnom nagradom žirija na Festivalu u San Sebastianu 2008. godine; Heaven on Earth, najnoviji film poznate kanadske redateljice indijskog porijekla Deepe Mehte, ovjenčan nagradom za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Chicagu 2008. godine i nagradom za najbolji scenarij na festivalu u Dubaiju, te naposlijetku francusko-liberijsko-belgijsku koprodukciju Mad Dog Johnny francuskog redatelja Jean-Stéphane Sauvairea, dobitnika nagrade Le prix de l’espoir na prošlogodišnjem kanskom filmskom festivalu, kao i nagrade za najbolji francuski scenarij na festivalu u Deauvilleu i nagrade za najbolji film na prošlogodišnjem Moskovskom filmskom festivalu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.