Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na jubilarnim 50. Karlovim Varima

Ukupno četiri hrvatska dugometražna igrana filma bit će prikazana na ovogodišnjem 50. izdanju prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, koji se održava od 3. do 11. srpnja. Uz debitantski dugometražni film Ivone Juke Ti mene nosiš, koji će biti prikazan u natjecateljskom programu East of the West, publika će vidjeti i Kosca Zvonimira Jurića, Takva su pravila Ognjena Sviličića i Zvizdan Dalibora Matanića, dok će u industrijskom dijelu festivala biti predstavljene tri hrvatske manjinske koprodukcije koje su dobile potporu HAVC-a. 

Debitantski dugometražni film Ti mene nosiš redateljice Ivone Juke bit će prikazan u natjecateljskom programu East of the West koji donosi prve i druge filmove talentiranih redatelja iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza. Film je nastao u produkciji 4Filma i koprodukciji slovenskog Vertigo/Emotionfilma i srpskog Sloan Film Productiona, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, FS Viba Filma, Ministarstva kulture Republike Srbije, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Turističke zajednice Grada Zagreba i Grada Splita. Film je u nacionalnoj distribuciji pogledalo više od pet tisuća gledatelja te je dobio izvrsne kritike, a prikazivanje na Karlovim Varima bit će mu međunarodna premijera.

Kosac će pak biti prikazan u programu deset filmova po izboru kritičara Varietyja, Takva su pravila uvršten je u program Another View (Drugi pogled) koji donosi djela koja nude svjež i kreativan pristup filmskoj formi i kontekstu, dok će Zvizdan biti prikazan u programu Horizonti (Horizons) koji donosi pretpremijerna prikazivanja filmova nagrađenih na drugim festivalima, a koji idu u širu distribuciju. Podsjetimo, Jurićev Kosac premijeru je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu nakon čega je prikazan na više svjetskih festivala, a na Pulskom filmskom festivalu 2014. godine osvojio je tri Zlatne Arene (najbolja glavna i sporedna muška uloga te kamera) i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u Nacionalnom programu. Takva su pravila premijerno je prikazan u programu Horizonti Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je Emir Hadžifahizbegović nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje. Uslijedila su uspješna festivalska prikazivanja i brojne nagrade redatelju i glumcima, a na festivalu u Karlovim Varima film će biti prikazan nakon uspješnog nastupa na međunarodnim filmskim festivalima u Sydneyu i Curitibi (Brazil), gdje je dobio sjajne kritike. Zvizdan Dalibora Matanića prvi je hrvatski naslov koji je nakon 34 godine uvršten u program Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je ovjenčan Nagradom žirija, a uskoro kreće u hrvatsku i međunarodnu distribuciju. 
 
Nadalje, na jednodnevnoj prezentaciji novih dugometražnih filmova iz srednje i istočne Europe Works in Progress, koja je namijenjena međunarodnim distributerima, prodajnim agentima i koordinatorima festivalskih programa, bit će predstavljene dvije hrvatske manjinske koprodukcije koje su dobile potporu HAVC-a: Houston, imamo problem! Žige Virca u koprodukciji hrvatskog Nukleus Filma i Rosa u režiji Denijala Hasanovića i koprodukciji hrvatske kuće Focus Media. U programu Docu Talents from the East bit će predstavljen dokumentarni film Četiri putovnice u režiji Mihajla Jevtića i koprodukciji hrvatskog Fade In-a.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova. Festival godišnje prati preko 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, a hrvatski filmovi redovito gostuju na ovoj manifestaciji. Nagrade na festivalu u posljednjih su 15-ak godina osvojili Maršal Vinka Brešana (2000.), Tu Zrinka Ogreste (2004.), Armin Ognjena Sviličića (2007.), Nije kraj Vinka Brešana (2009.), Neka ostane među nama Rajka Grlića (2010.), a lani je nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio Autofocus Borisa Poljaka.

Više informacija o ovogodišnjem jubilarnom izdanju saznajte na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.