Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na Filmskom festivalu u Trstu

U sklopu 28. Međunarodnog filmskog festivala u Trstu bit će prikazano jedanaest hrvatskih filmova. S one strane i Dobra žena u međunarodnoj konkurenciji dugometražnih filmova, Houston, imamo problem! u dokumentarnoj, Zvir, Crveno i Sretno Orlo! u kratkometražnoj te Grad duhova i Pokretni elementi u animiranoj konkurenciji. Sieranevada će biti prikazana u programu novog rumunjskog filma, a dokumentarni film Iza lica zrcala u programu 'Započeli u Trstu' (Born in Trieste). Posebnu projekciju imat će film Takva su pravila Ognjena Sviličića.

Međunarodni filmski festival u Trstu počinje 20. i traje do 29. siječnja. Riječ je o jednom od vodećih filmskih festivala u Italiji, koji je programski fokusiran na nove trendove u kinematografijama srednje i istočne Europe. Uz bogatu ponudu filmova, donosi i prateći industrijski program, poput scenarističkog Eastweeka i koprodukcijskog foruma When East Meets West.

U međunarodnoj konkurenciji igranih dugometražnih filmova prikazuje se nagrađivani S one strane Zrinka Ogreste koji je s kinodistribucijom nedavno započeo u zemljama Beneluxa i manjinska koprodukcija Dobra žena Mirjane Karanović.

U konkurenciji dokumentarnih filmova našla se još jedna hrvatska manjinska koprodukcija, Houston, imamo problem! Žige Virca

Svi filmovi u ova dva natjecateljska programa na ovome će festivalu imati svoju talijansku premijeru.

U kratkometražni natjecateljski program uvrštena je Zvir Miroslava Sikavice te dvije hrvatske manjinske koprodukcije, Crveno Toma Waszarowa i Sretno, Orlo! Sare Kern. U konkurenciju animiranih filmova ušli su Grad duhova Marka Dješke i Pokretni elementi Marka Tadića.

U posebnom dijelu programa, u kojem se predstavljaju filmovi koji su započeti na industrijskom dijelu tršćanskog festivala, korpodukcijskom forumu When East Meets West, bit će prikazan dokumentarni film Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević. Na tom istom forumu bit će predstavljen novi projekt Une Gunjak, film Alfa u produkciji bosanskog SCCA/pro.ba i hrvatskog Nukleus filma.

Takva su pravila Ognjena Sviličića imat će posebnu projekciju u suradnji s teatrom Muggia, dok će manjinska koprodukcija Sieranevada Cristija Puiua biti prikazana u programu koji predstavlja novi rumunjski film.

Više o festivalu možete saznati na službenoj festivalskoj stranici

Naslovne fotografije: kadrovi iz filmova S one strane, Iza lica zrcala i Zvir

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.