Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na festivalu Slobodna Zona u Beogradu

Filmski festival Slobodna Zona odvija se u tri grada u Srbiji, a najveći dio programa prikazuje se u Beogradu. U raznim sekcijama, festival predstavlja pet hrvatskih naslova, a dugometražni igrani prvijenac Josipa Žuvana, Garbura, tamo je imao i svoju regionalnu premijeru. Festival traje od 3. do 8. studenog. 

Garbura se na festivalu Slobodna Zona prikazuje u sklopu regionalne konkurencije Horizonti Balkana. Riječ je dugometražnom igranom prvijenacu redatelja i scenarista Josipa Žuvana koji nastaje u produkciji kuće Maxima film (producent je Damir Terešak) i koprodukciji Biberche productions iz Srbije (koproducentica je Nikolina Vučetić Zečević). 

Film je svoju svjetsku premijeru imao u sklopu natjecateljskog programa Novi redatelji Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu, a projekcija na festivalu Slobodna Zona u Beogradu označava mu regionalnu premijeru. 

U istoj sekciji prikazuju se i dokumentarni filmovi Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski (Mirta Puhlovski, Metar60) te Hrvatskog narodnog preporoda Gorana Devića (Hrvoje Osvadić, Goran Dević; 15 Art / Petnaesta umjetnost), te hrvatska manjinska koprodukcija Dani suše redatelja Emina Alpera (hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film). 

Autori hrvatskih filmova u regionalnoj konkurenciji (Josip Žuvan, Vedrana Pribačić, Mirta Puhlovski i Goran Dević) sudjelovali su i u Q&A sesijama nakon projekcija filmova, a fotografije možete pronaći na Facebook stranici Slobodne Zone

Dio filmskog programa dostupan je i online, a jedan od naslova koji će se moći pogledati je i hrvatska manjinska koprodukcija Ivan redatelja i scenarista Janeza Burgera (hrvatski koproducent je Boris T. Matić, Propeler film), koja je bila i slovenski kandidat za 91. nagradu Oscar. 

Cijeli program možete pronaći na ovoj poveznici

Osnovan 2005. godine, Festival Slobodna zona je otvorio prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumijevanje ljudskih prava i srodnih pitanja, društvenih pojava i problema u svetu i regiji. Od samog početka ohrabruje publiku da preispita svoje vrijednosti, predrasude i podjelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi. Festival u prosjeku prikazuje 30 do 40 igranih i dokumentarnih angažiranih filmova iz cijelog svijeta nagrađenih na prestižnim svjetskim festivalima. Festival se od 2013. godine odvija istovremeno u tri grada (Beograd – Novi Sad – Niš).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.