Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na festivalu goEast!

Dokumentarni film Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević te manjinska hrvatska koprodukcija Krugovi srpskog redatelja Srdana Golubovića bit će prikazani u natjecateljskom programu Festivala filmova Srednje i Istočne Europe goEast!. U popratnom programu bit će prikazan i omnibus Zagrebačke priče 2 te predstavljena Hrvatska kinoteka.

U natjecateljskom programu 13. izdanja Festivala filmova iz Srednje i Istočne Europe u Wiesbadenu goEast! bit će prikazana dva nagrađivana hrvatska filma: Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević i Krugovi Sradana Golubovića.

Nije ti život pjesma Havaja autobiografski je dokumentarni film Dane Budisavljević nastao u produkciji Hulahopa, a govori o autoričinom suočavanju s vlastitom obitelji organiziranom kroz niz obiteljskih ručkova. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio HT nagradu publike i posebno priznanje žirija, a prikazan je i na nekoliko međunarodnih filmskih festivala. Krugovi su manjinska hrvatska koprodukcija čiji je hrvatski koproducent Propeler Film. Film govori o sudbinama petero ljudi koje su povezane istim tragičnim događajem iz prošlosti, a dosad je prikazan i nagrađen na festivalima u Sundanceu i u Berlinu.

U popratnom programu bit će prikazan još jedan projekt Propeler Filma. Radi se o filmu Zagrebačke priče vol. 2, dugometražnom omnibusu od šest priča o ljubavi i obiteljskim odnosima u suvremenom Zagrebu. Film će biti prikazan u programu "Beyond Belonging" ("Onkraj pripadanja") posvećenom filmovima najrazličitijih estetika i formi koji se bave vezama Srednje i Istočne Europe, a usmjeren je na prevladavanje nacionalnih i regionalnih granica i odbacivanje ustaljenih obrazaca mišljenja.

Fokus festivala goEast! nije samo na suvremenim kinematografijama Istočne i Srednje Europe, nego se bavi i njihovim povijesnim naslijeđem. Svake godine u sklopu festivala predstavlja se jedna arhivska institucija iz regije, a ove godine to će biti Hrvatska kinoteka. U sklopu predstavljanja bit će prikazan kratkometražni film Lakat (kao takav) Ante Babaje iz 1959. godine te Lisice Krste Papića iz 1969. godine. Program je pripremila Lucija Zora, a na predstavljanju će biti prisutan i predstavnik Hrvatske kinoteke Mladen Burić.

Spomenimo i to da će u okviru programa Simpozij biti održana tribina o jugoslavenskom crnom valu u kojem će sudjelovati i hrvatska filmska kritičarka Mima Simić. U sklopu simpozija također će biti prikazana i dva programa kratkometražnih filmova, a među filmovima koji će se prikazati su i Nek se čuje i naš glas (1971) Krste Papića i Recital (1972) Petra Krelje.

goEast! – Festival Festivalu filmova iz Srednje i Istočne Europe održava se od 10. do 16. travnja, a uz Međunarodni filmski festival u Cottbusu predstavlja jednu od najvažnijih platformi za promociju kinematografija Istočne i Srednje Europe. Više informacija o program potražite na njegovim službenim stranicama.

Naslovne fotografije: Nije ti život pjesma Havaja; Krugovi; Zagrebačke priče vol.2

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.