Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na Festivalu europskog filma Palić

Na Festivalu europskog filma Palić, koji se ove godine odvija od 16. do 22. srpnja, prikazuje se pet hrvatskih filmova. Osim u redovnim sekcijama festivala, dva filma imat će posebne projekcije povodom uručenja strukovnih nagrada. 

Dugometražni igrani film Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca svoju će srpsku premijeru u Paliću imati u sklopu natjecateljskog programa Paralele i sudari. Film, koji nastaje u produkciji Eclectice (Ivan Kelava, Tomislav Vujić), nedavno je osvojio Posebno priznanje na festivalu u Karlovim Varima, a hrvatsku premijeru imat će 19. srpnja na Pulskom filmskom festivalu. 

U istom programu publici u Paliću predstavit će se i hrvatska manjinska koprodukcija Vizija leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija, koja je svjetsku premijeru imala u svibnju, u sklopu programa Izvjestan pogled Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Hrvatska koproducentica je Anita Juka (4Film). 

Natjecateljski program Paralele i sudari posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Europe koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potrebom za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu.

O najboljem filmu u programu odlučuje međunarodni žiri kritike, u sastavu: Martin Milinković (Hrvatska), Natalia Serebryakova (Ukrajina) i Wolfgang Martin Hamdorf (Njemačka). 

U selekciji programa Mladi duh Europe, tradicionalno posvećenom hrabrim i inovativnim autorima, prikazuje se kratkometražni igrani film Silve Ćapin, Njemački inat. Film je također producirala Eclectica (Rea Rajčić). 

Osim toga, u sklopu festivala održat će se posebna projekcija filma Plavi cvijet Zrinka Ogreste, koji se prošle godine u Paliću prikazivao u glavnom natjecateljskom programu. Projekcijom se obilježava dodjela Nagrade AFIFS (Asocijacije filmskih festivala Srbije) za najbolju srpsku manjinsku koprodukciju za 2021./2022. godinu koja je pripala Plavom cvijetu. Glavni producent filma je hrvatski Interfilm (Ivan Maloča), a koproducent je srpski Zillion Film (Lazar Ristovski). 

Posebnu projekciju imat će i canneskom Zlatnom kamerom nagrađena Murina Antonete Alamat Kusijanović, koja je osvojila nagradu New Vision mreže festivala europskog filma Moving Images Open Border (MIOB) za najuspješniji film s festivala članica mreže. Film, koji je do sada osvojio više od trideset nagrada diljem svijeta, nastaje pod okriljem Antitalenta (Danijel Pek) i RT Featuresa (Rodrigo Teixeira), u suradnji sa Spiritus Movens (Zdenka Gold), SPOK Films (Jožko Rutar) i Staragarom (Miha Černec). 

Ovogodišnje izdanje Festivala europskog filma Palić održava se na nekoliko lokacija u Paliću, od 16. do 22. srpnja. Tijekom predfestivalskog programa i središnjeg djela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Europe, u 15 različitih selekcija i programskih cjelina. 

Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.