Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na festivalu CinEast u Luksemburgu

Osmo izdanje CinEasta – festivala srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma – održava se od 8. do 25. listopada u Luksemburgu te nudi preko 50 dugometražnih i 40 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja te mnoštvo popratnih glazbenih, kulturnih i gastronomskih događanja. 

Hrvatsku predstavljaju dugometražne igrane koprodukcije: većinski hrvatski filmovi Ti mene nosiš Ivone Juke i Kosac redatelja Zvonimira Jurića te manjinski Ničije dijete u režiji Vuka Ršumovića Lazar redatelja Svetozara Ristovskog. Uz dugometražne, na CinEastu će se prikazati i niz animiranih kratkometražnih filmova koji konkuriraju za nagradu publike. To su Razgovor u režiji Ane Horvat, Glad Petre Zlonoge, Široki krajolik – porculanske priče Lee Vidaković, Čoban Matije Pisačića i manjinska hrvatska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom autorice Chintis Lundgren. 

U službenoj konkurenciji CinEasta je sedam filmova (Babai, Body, Family Film, In the Crosswind, Self-Portrait of a Dutiful Daughter, Son of Saul, The Cleaner), a predsjednik međunarodnog žirija je cijenjeni poljski redatelj Andrzej Zulawski. Svečana dodjela nagrada održat će se 23 listopada. 

Festival CinEast 2015. održava se na brojnim lokacijama diljem Velikog Vojvodstva Luksemburg i predstavit će 57 dugometražnih i više od 40 kratkih filmova iz 18 zemalja Srednje i Istočne Europe, ugostit će oko 20 gostiju, predstaviti četiri koncerta, dva događaja na kojima će glazbu puštati DJ-evi, veliku izložbu fotografija (Urban Stories), dvije debate (o imigraciji i urbanizmu), projekcije za djecu, večer posvećenu Andrzeju Zulawskom, radionicu koprodukcije i još mnogo toga. 

Pojedinosti o programu i filmovima potražite na službenoj stranici festivala ili na Facebooku

Plakat i program festivala dostupni su na poveznici s desne strane. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova Lazar, Razgovor i Čoban 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.