Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na festivalima u Španjolskoj i Francuskoj

Tri hrvatska naslova prikazat će se na 17. Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, koji se održava od 6. do 14. studenog. Na 21. izdanju francuskog Arras Film Festivala, koji traje od 7. do 15. studenog, također se prikazuju dva domaća filma. 

Na Festivalu europskog filma u Sevilli, u sekciji Beskrajna revolucija, prikazuje se dugometražni animirani film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa autora Dalibora Barića. Film se ovih dana prikazuje i na 61. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Solunu (5. – 15. studenog), a prije toga 'obišao' je festivale u Francuskoj, Hrvatskoj, Peruu i Kolumbiji. Projekcija na festivalu u Sevilli bit će mu španjolska premijera. 

Španjolska će publika u Sevilli imati prilike pogledati i švicarsko-hrvatsku koprodukciju Mare redateljice Andree Štake (hrvatska producentica je Tena Gojić, Dinaridi Film). Mare se također ovih dana prikazuje na festivalu u Solunu, a film je nedavno ovjenčan i posebnom nagradom žirija 13. izdanja Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast. 

Na festivalu se prikazuje i animirani kratkometražni film Prirodni odabir autorice Alete Rajič, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatski producent je Vinko Brešan, Zagreb Film). Film je, od svoje premijere na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, obišao mnoštvo svjetskih festivala, uključujući Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, SEE a Paris, Filmski festival Film Aid u New Yorku, Tulipoff Film Festival, Animateka i mnoge druge. 

Festival europskog filma u Sevilli odvijat će se od 6. do 14. studenog u kinodvoranama uz epidemiološke mjere, a dio programa bit će dostupan i online. Na festivalu se prikazuje preko 150 europskih naslova, od kojih će 28 imati svjetske, a 72 španjolske premijere. Više o festivalu u Sevilli možete pronaći na službenoj stranici

Francuski Arras Film Festival također će se održati u fizičkom obliku, od 7. do 15. studenog. Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić jedan je od osam filmova koji se prikazuju u sklopu natjecateljskog programa europskog filma te konkuriraju za nagradu Zlatni Atlas. Film je svoju međunarodnu premijeru imao u listopadu, na prestižnom filmskom festivalu u Varšavi, a na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu trijumfirao je s čak šest Zlatnih arena. 

Osim Tereze37, na festivalu u Arrasu prikazuje se i hrvatska manjinska koprodukcija Otac Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma), u sklopu sekcije Europska otkrića.

Dio programa Arras Film Festivala bit će održan i u Parizu, a više detalja o festivalu pronađite ovdje

Naslovne fotografije: scene iz filmove Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa, Mare, Tereza37, Otac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.