Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na festivalima u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama

Na festivalu A l’Est du Nouveau u francuskom Rouenu prikazuju se dvije dugometražne hrvatske manjinske korpodukcije, igrani film Dobra žena Mirjane Karanović i igrano-dokumentarni Houston, imamo problem! Žige Virca. Dugometražni igrani film Snježane Tribuson Sve najbolje uvršten je u program Filmskog festivala Europske unije u Chicagu, a manjinske koprodukcije, dugometražni igrani film Oslobođenje Skoplja Danila i Rade Šerbedžije i dugometražni igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! u program Međunarodnog filmskog festivala u Clevelandu. Dugometražni igrani film S one strane Zrinka Ogreste igra na sva tri ova festivala. 

Festival A l’Est du Nouveau u Francuskoj promovira filmove istočne i srednje Europe. Traje od 3. do 12. ožujka, a u natjecateljskom programu prikazuju se dugometražni igrani film Zrinka Ogreste S one strane te Houston, imamo problem! Žige Virca, dugometražni igrano-dokumentarni film nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Nukelus film). U fokus programu o hrabrim ženama prikazuje se još jedna manjinska koprodukcija Nukleus filma, dugometražni igrani film Dobra žena redateljice Mirjane Karanović. Festival ove godine prvi put organizira i Lab’Est, industrijski dio programa s predavanjima europskih redatelja, u sklopu kojega će Zrinko Ogresta 11. ožujka održati masterclass predavanje.

Filmski festival Europske unije u Chicagu je najveći američki festival europskog filma koji prikazuje nova i odvažna djela renomiranih redatelja. Projekcije traju gotovo cijeli ovaj mjesec, od 3. do 30. ožujka. Dugometražni igrani film Snježane Tribuson Sve najbolje na rasporedu je 12. ožujka, a S one strane 25. ožujka. Organizator je Filmski centar Gene Siskel, a programom koji sačinjavaju 62 čikaške premijere, festival će ove godine proslaviti dvadesetu obljetnicu. 

Četrdeset i prvi Međunarodni filmski festival u Clevelandu održava se od 29. ožujka do 9. travnja i prikazat će više od 400 dugometražnih i kratkometražnih filmova iz 71 zemlje. Cilj festivala je prikazati najnovije i najbolje filmove iz cijelog svijeta, uz naglasak na edukaciju publike o drugim kulturama, zanimljivim temama i iskustvima samih filmaša. Hrvatska manjinska koprodukcija Lijenog Filma i MP filmske produkcije, dugometražni igrani film Oslobođenje Skoplja Danila i Rade Šerbedžije uvršten je u natjecateljski program istočne i srednje Europe. U tom programu pridružit će mu se i S one strane Zrinka Ogreste. U natjecateljskom programu Novi smjer, koji je posvećen debitantskim radovima koji inovativno redefiniraju filmsko pripovijedanje prikazat će se Houston, imamo problem! Žige Virca. 

Uz bogati festivalski raspored u ožujku, S one strane je nakon završetka distribucije u turskim kinima, 1. ožujka prikazan i na turskoj televiziji. Kino distribuciju film nastavlja u Italiji od 30. ožujka, a tim će povodom Zrinko Ogresta od 23. do 25. ožujka održati nekoliko konferencija za medije u Rimu.

Naslovne fotografije: kadar iz filma S one strane; Oslobođenje Skoplja; Houston, imamo problem!; Zrinko Ogresta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.