Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na festivalima Raindance, Love & Anarchy i Reykjavik

Hrvatski filmovi nastavljaju turneju po međunarodnim festivalima, a ovih će dana na sjeveru Europe neki od njih biti premijerno prikazani na renomiranim festivalima Raindance u Londonu, Love & Anarchy u Helsinkiju i na festivalu u Reykjaviku.Jedan od vodećih filmskih festivala posvećenih nezavisnom filmu – Filmski festival Raindance, u svome će programu prikazati pet hrvatskih filmova. Gangster te voli redatelja Nebojše Slijepčevića bit će prikazan u natjecateljskom programu dokumentarnog filma, a Halimin put redatelja Arsena Antona Ostojića u konkurenciji je za najbolji međunarodni dugometražni film. U ostalim programima festivala svoju će britansku premijeru imati hit-komedije Sonja i bik Vlatke Vorkapić i Svećenikova djeca Vinka Brešana i srpsko-francusko-hrvatska koprodukcija Kad svane dan redatelja Gorana Paskaljevića.

21. izdanje Filmskog festivala Raindance održava se od 25. rujna do 6. listopada u Londonu, a u svome će programu prikazati 100-njak dugometražnih i oko 150 kratkometražnih filmova. Više informacija potražite na njegovim službenim stranicama.Od 1988. godine kada je osnovan i kada je u svome programu prikazao ukupno 26 filmova, Međunarodni filmski festival u Helsinkiju Ljubav i anarhija prometnuo se u najvažniji filmski festival u Finskoj, koji prikazuje oko 180 dugometražnih i 80 kratkometražnih filmova, a koji je prošle godine imao 57 000 posjetitelja. Ovogodišnje, 26. izdanje održavalo se od 19. do 26. rujna, a na njemu je prikazano nekoliko hrvatskih naslova. U programu Balkanize!, posvećenom, kako se navodi, recentnim vrhunskim fimovima s Balkana koji su se najčvršće dosad pozabavili nedavnom poviješću i traumama ljudske patnje, prikazani su Svećenikova djeca, Halimin put te srpsko-njemačko-francusko-slovensko-hrvatska koprodukcija Krugovi Srdana Golubovića.

U programu kratkometražnog filma Animated Stardom prikazani su Otac skupine autora i Dove sei, amor mio Veljka Popovića, a u programu Better Tomorrov i film hrvatskog autora Vladimira Kanića Catching a Lion. U programu Indie Vibes prikazana je i slovensko-dansko-hrvatska koprodukcija Dvojina redatelja Nejca Gazvode. Više o programu potražite na njegovoj službenoj stranici.Nakon svoje međunarodne premijere na Filmskom festivalu u Montrealu, debitantski film Hitac redatelja Roberta Orhela prikazat će se i na 10. Međunarodnom filmskom festivalu u Reykjaviku. Kriminalistička drama o detektivki i tinejdžerki koje poveže slučajni hitac iz naslova bit će prikazan u natjecateljskom programu New Visions posvećenom prvim i drugim filmovima, gdje će se s još 12 naslova natjecati za Grand Prix festivala. Više informacija potražite na službenoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.