Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na dvostrukom izdanju Martovski festivala u Beogradu

U raznim sekcijama Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festivala prikazat će se mnoštvo hrvatskih naslova, od kojih jedan ima svjetsku premijeru, a jedan međunarodnu. Festival se odvija u Domu omladine Beograda, od 19. do 25. travnja. 

Kako se Martovski festival 2020. godine nije održao zbog pandemije koronavirusa, ove godine organizatori su priredili dvostruko izdanje. U natjecateljskom programu 67. izdanja prikazuje se 54 filma, a za 68. izdanje odabran je 41 naslov. Uz to, gledatelji će imati prilike pogledati i mnoštvo radova iz cijeloga svijeta u revijalnom programu koji obuhvaća domaću, regijsku i svjetsku panoramu. 

U međunarodnom natjecateljskom programu kratkog igranog filma 67. Martovskog festivala prikazuju se tri hrvatska naslova: Groblje slonova Filipa Mojzeša, Lieber Augustin Miroslava Terzića i manjinska koprodukcija Potop Kristijana Krajnčana (hrvatska koproducentica je Rea Rajčić, Eclectica). U nacionalnu selekciju kratkog igranog filma uvršten je film Posljednja slika o ocu Stefana Đorđevića, nastao u srpsko-hrvatsko-grčkoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Danijel Pek, Antitalent). 

Svjetsku premijeru na festivalu, i to u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa 68. izdanja, imat će film Skretanje Jasne Nanut, Čejen Černić i Judite Gamulin. U ovom kratkom omnibusu, tri redateljice različitih generacija režiraju svaka svog ženskog lika, prikazujući različite perspektive automobilske nesreće koja, osim žrtvinog, nepovratno mijenja i njihove živote. Film je za Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu producirala Ana Vidović

U programu 68. izdanja prikazuje se i srednjometražni dokumentarni film Bugarski san Srđana Šarenca i to u natjecanju dokumentarnog filma preko 50 minuta. 

Osim toga, hrvatska produkcija zastupljena je i u popratnom programu dvostrukog izdanja Martovski festivala. U sklopu regijske panorame dugometražni dokumentarni film Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić imat će svoju međunarodnu premijeru. U istom programu prikazuju se i dugometražni filmovi Prvi do srca – Ivo Gregurević Branka Schmidta, Erik Danila Lole IlićaNovi val – 40 godina poslije Nikole Kneževića i Olge Kepčije te kratkometražni Zarobljeni u stroju Leona Rizmaula

U regijskoj panorami prikazuje se i izbor animiranih radova nastalih pod okriljem Zagreb filma: Odrasti u malo drvo Noemi Ribić, Colonello Futurista Vladislava Kneževića, Iris Lucije Bužančić, Jež Bodljikavko Tihonija Brčića te Izvan sebe Stelle Hartman.

Budući da će biti održana dva festivalska izdanja, bit će dodijeljene i dvostruke nagrade. Predsjednik žirija je Želimir Žilnik, a jedan od članova je i hrvatski redatelj Igor Bezinović. Novost ovogodišnjeg Martovski festivala je da se ponovno dodjeljuje Grand Prix za najbolji film u svim kategorijama, a zadržane su pojedinačne nagrade za najbolji film u nacionalnim i međunarodnim natjecateljskim kategorijama. 

Uz filmski program, na festivalu se odvijaju i stručni programi te tribine za profesionalce i studente, razgovori s gostima festivala, master classovi i drugi popratni programi.

Martovski festival najstariji je beogradski filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli prezentirati publici i stranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratkometražne igrane filmove. Više o festivalu, koji traje od 19. do 25. travnja, možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.