Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 68. Oberhausenu

Četiri hrvatska filma prikazuju se u natjecateljskim programima 68. izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom Oberhausenu koji se održava od 30. travnja do 9. svibnja. 

Ovogodišnje, 68. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Oberhausenu održava se u hibridnom obliku pa su tako i natjecateljski programi podijeljeni na online konkurenciju i onu koja će se prikazati u kinima, uživo (on-site). 

U sklopu međunarodnog natjecateljskog programa koji će biti predstavljen uživo prikazuje se eksperimentalni kratkometražni film umjetnika Dalibora Martinisa 3. kinematska tvornica čavala. Taj film je jedna od verzija "matičnog" filma N-ta kinematska tvornica čavala

Riječ je o videomaterijalu snimljenom 1999. godine u Tvornici potkivačkih čavala u Karlovcu (zatvorenoj 2005.) koji se sastoji od 99 kadrova. Poseban softver, svaki put kada se pokrene, generira njihov novi slučajni redoslijed. Svaka generirana konfiguracija čini jedan jedinstveni autorski film N-ta Kinematska tvornica čavala Dalibora Martinisa, gdje N predstavlja redni broj svakog tako montiranog filma. 

Film je početkom godine prikazan i na Festivalu nezavisnog filma u Montrealu na kojem je osvojio i posebno priznanje žirija. 

Osim toga, pred publikom u Oberhausenu svoju će svjetsku premijeru imati film Dok smo bili tu autorice Sunčice Fradelić. Film bilježi kratke fragmente iz života likova i gubitke s kojima se suočavaju tijekom jednog ljeta i zime. Riječ je o svojevrsnoj filmskoj meditaciji o neminovnim promjenama. 

Dok smo bili tu snimao se u Splitu i Sarajevu kroz dvije godine, a razvijao se u sklopu programa film.factory u Sarajevu i radionice tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula

Uz autoricu Sunčicu Fradelić, scenarij potpisuje Damir Juričić. Za kameru su bili zaduženi Pilar Palomero i Boris Poljak, oblikovanje zvuka radio je Tonči Bakotin, a glazbu Ruzina Frankulin. Obrada slike napravljena je u Telekingu, a obradio ju je Fran Sokolić. Film nastaje u produkciji Kino kluba Split. 

Zanimljivo je istaknuti da se o filmu pisalo i prije svjetske premijere u Oberhausenu. Naime, filmski kritičar Jonathan Rosenbaum ga je za časopis Sound and Sight uvrstio na svoju ljestvicu od top 10 najboljih filmova 2021. godine. 

U online konkurenciji festivala u Oberhausenu prikazuje se, pak, animirani film The Raft Marka Meštrovića. Film je do sada prikazan na mnogim domaćim i inozemnim festivalima, a na šibenskom Supertoonu ovjenčao se nagradom u kategoriji Grandtoon. Osim toga, Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo mu je nagradu za najbolji animirani film u 2021. godini.

U natjecateljskom programu koji će publika gledati online, prikazuje se i film hrvatske autorice Nine Bačun - Bonding Humanity (Perhaphs Manifesto). Radi se o filmskoj eseju koji je nastao kao dio doktorskog istraživanja o prostoru u filmu, s podtemom 'idealnog' susjedstva, odnosno interakcije između kolektivnih prostora i njihove upotrebe. Film je stvoren reorganiziranjem fragmenata Novog jugoslavenskog filma (filma 'Crnog vala'), a osobni, društveni i politički konteksti isprepliću se u dijalošku pripovjednu formu koja omogućava nova tumačenja. 

Osim autorice Nine Bačun, u oblikovanju filma sudjelovali su i Sara Salamon (montaža), Branimir Norac (zvuk), Ivana Đula (dramaturgija pisanog teksta) i Sonja Šulc (glas). 

Bonding Humanity sufinancirali su Ministarstvo kulture i medija RH, Future Architeture Platforma (Slovenija) i Oslo Architecture Triennale (Norveška). 

Nina Bačun je nakon Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu magistrirala Experience Design na KONSTFACK — University, College of Arts, Crafts and Design u Stockholmu 2011. Trenutno istražuje suodnose dizajna, arhitekture, izgrađenog okoliša i pokretne slike u sklopu doktorskog studija Arhitektura i urbanizam u Zagrebu. Neki od radova su uvršteni, objavljivani i nagrađivani na domaćim i međunarodnim izložbama dizajna i umjetnosti. Svojim samostalnim i kolektivnim djelovanjem (unutar kolektiva OAZA) nastoji doprinijeti produkciji, prezentaciji i diskursu dizajna na holistički način, propitujući granice spekulativnog/konceptualnog dizajna, izložbenog/scenskog dizajna, vizualnih komunikacija/filma.

Popis svih naslova iz natjecateljskih programa nalazi se ovdje

Online konkurencija bit će dostupna za gledanje od 30. travnja do 3. svibnja, a od 4. svibnja publika će uživo, na festivalskim lokacijama, moći pogledati naslove iz pet natjecateljskih programa.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu prikazat će se sveukupno 164 filma iz 67 zemalja, od čega će njih 79 imati svjetske premijere. Završna svečanost, odnosno dodjela nagrada, održat će se 9. svibnja, za online i za on-site konkurenciju. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.