Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 42. izdanju Cinemeda

U raznim sekcijama Međunarodnog festivala mediteranskog filma Cinemed prikazuju se tri kratkometražna hrvatska filma te jedan dugometražni. Cinemed se u francuskom Montpellieru odvija od 16. do 24. listopada. 

U natjecanju kratkometražnog filma 42. Cinemeda prikazuju se dva hrvatska naslova. 

Hrvatsko-francuski igrani film Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem autorice Sanje Milardović svoju će svjetsku premijeru u listopadu imati na pariškom Međunarodnom festivalu Signes de Nuit, nakon čega slijedi projekcija na Cinemedu.

Priča je to o Zrinki koja dolazi u Rijeku da obavi location scouting za film na kojem je angažirana. Ostaje kod svoje majke Tanje čije ponašanje nije uobičajeno. U želji da sazna što se događa s majkom, Zrinka je povede u obilazak lokacija. Tanjin emotivni ispad dovodi do promjene uloga između majke i kćeri. 

Producent filma je Matej Merlić (hrvatski Castor multimedia), koproducenti su Emilie Dubois i Olivier Berlemont (francuski OriGine Films). Direktor fotografije je Ante Cvitanović, montažerka Lea Mileta, dizajner zvuka Tihomir Vrbanec, majstorica maske Sanja Rivić, scenografkinja Tea Truta, a kostimografkinja Gabrijela Krešić. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.

Uz Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem, u natjecanju kratkometražnog filma prikazuje se i animirani Arka Natka Stipaničeva, dok je Njemački inat Silve Ćapin dio Panorama sekcije. 

U službenom natjecanju dugometražnog filma prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Otac redatelja Srdana Golubovića, koji uz Ognjena Sviličića, potpisuje i scenarij. Film je nastao u produkciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film)

Međunarodni festival mediteranskog filma u Montpellieru (Festival international du cinéma Méditerranéen de Montpellier) Cinemed osnovan je 1979. godine, a cilj mu je promicanje filmske umjetnosti iz zemalja Mediterana, Crnog mora, Portugala i Armenije. U duhu tolerancije, festival omogućuje razmjenu znanja, simpozije i proučavanje zajedničkih obilježja koja povezuju ove filmske tradicije.

Na Cinemedu će se prikazati preko 200 filmova raznih rodova i vrsta, a uz filmski, nudi i bogati popratni program. Više o festivalu, koji se održava od 16. do 24. listopada, možete pronaći ovdje

Naslovne fotografije: scene iz filmova Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem; Arka; Njemački inat i Otac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.