Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi 

Dugometražni igrani film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić, Tereza37, svoju će međunarodnu premijeru imati u sklopu programa 'Otkrića' (Discoveries) na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, koji se održava od 9. do 18. listopada. Na poljskom će se festivalu prikazati i kratkometražni animirani film Jež Bodljikavko Tihonija Brčića. 

Sekcija 'Otkrića', u sklopu koje će Tereza37 imati svoju međunarodnu premijeru, posvećena je igranim i dokumentarnim filmovima iz cijelog svijeta koji se bave suvremenim temama. 

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Dugometražni igrani naslov redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu trijumfirao je sa šest Zlatnih arena, uključujući i Veliku Zlatnu arenu za najbolji film. Na 'domaćem' terenu prikazan je i na Motovun Film Festivalu. Osim toga, film je nedavno selektiran u natjecateljski program festivala Mostra de València – Cinema del Mediterrani, koji se u španjolskoj Valènciji održava od 22. listopada do 1. studenog. 

Filmsku ekipu čine i Mirko Pivčević (kamera), Dubravka Turić (montaža), Dubravka Premar (oblikovanje zvuka), Darko Marković (glazba), Željka Franulović (kostimografija), Petra Poslek (scenografija) te glumci Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita. 

Osim toga, u sklopu programa koji se odvija tijekom festivalskog vikenda, a namijenjen je obiteljskim naslovima, prikazuje se kratkometražni animirani film Jež Bodljikavko Tihonija Brčića, nastao u produkciji Zagreb Filma (producent je Vinko Brešan). 

Film prati marljivog i nesebičnog ježa Bodljikavka koji vodi pučku kuhinju za potrebitu zajednicu. Jedne zimske noći hrana nestane, ugrožavajući im egzistenciju. Bodljikavkovi prijatelji – stari majmun sa štapom, vjeverica siročić, zalutala ptičica i dabar s gumenom perajom umjesto repa pridruže mu se u potrazi za ukradenom hranom. Sumnjaju da je čudovište kradljivac. Trag ih dovede do zlokobne pećine, gdje se trebaju suočiti s čudovištem…

Scenarij, režiju, kompoziting i dizajn potpisuje Tihoni Brčić, animaciju Dario Kukić, montažu i fotografiju Tomislav Gregl, zvuk Lana Horvatić, a glasove likovima daju Tian Brčić, Tihoni Brčić i Lana Horvatić.

Jež Bodljikavko svoju je svjetsku premijeru imao u srpnju ove godine, na Međunarodnom festivalu filma za djecu Seoul Guro (GUKIFF) u Južnoj Koreji, a hrvatsku u Šibeniku, na Međunarodnom festivalu animacije Supertoon. Od tada je selektiran u programe mnogih svjetskih i domaćih festivala poput Dana hrvatskog filma, Betina Film Festivala, Motovun Film Festivala, Međunarodnog festivala animiranog filma u Hirošimi i mnogih drugih.  

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, a od 2009. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa dugometražnog filma koji ga stavlja u kategoriju s festivalima poput Berlinalea, Cannesa, San Sebastiana, Karlovym Varyma i drugima.

Ovogodišnje izdanje varšavskog festivala otvara talijansko-britansko-belgijski film The Book of Vision redatelja Carla S. Hintermann, a zatvara ga ruski Dear Comrades Andreia Konchalovskyja. Više detalja potražite na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scena iz filmova Tereza37; Jež Bodljikavko

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.