Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 33. festivalu mediteranskog filma u Montpellieru

Dugometražni igrani film Neprijatelj redatelja Dejana Zečevića (2011.) uvršten je u dugometražnu konkurenciju 33. festivala mediteranskog filma u Montpellieru (Francuska), a eksperimentalni filmovi Transformance (2010.) redateljice Nine Kurtele i INSiDE OUT (2011.) redateljice Liliane Resnick uvršteni su među 47 filmova nenatjecateljskog programa Panorama.

Festival u Montpellieru (Cinemed) održat će se od 21. do 29. listopada 2011. godine, a ove će se godine 12 dugometražnih filmova (od ukupno 45 iz festivalske konkurencije) natjecati za glavnu nagradu Zlatna Antigona, nagradu kritičara i nagradu publike.

Ratna drama Neprijatelj koprodukcija je četiriju zemalja – Srbije, BiH, Hrvatske i Mađarske, a priča prati grupu vojnika iz jedinice za razminiranje koja ostaje zarobljena u jednoj kući usred minskog polja 1995. godine u Bosni. Na ovogodišnjem Festivalu u Puli, Neprijatelj je osvojio Diplomu za najbolju manjinsku koprodukciju za metafizičku snagu i prikazivanje rata kao vanjskog i unutarnjeg neprijatelja te beskrajnog sukoba.

Eksperimentalni film Transformance redateljice i scenaristice Nine Kurtele je video - dokument performansa koji se odvija svakodnevno kroz četveromjesečni vremenski period u prostoru Uferstudios (Berlin) koji će se iz industrijskog objekta prenamijeniti u kulturnu instituciju.

Eksperimentalni film INSiDE OUT Liliane Resnick bavi se zatvorenim krugom nasilja unutar kojeg se jedan muškarac osnažuje uništavajući jednu ženu. Liliana Resnick (a.k.a. Ljiljana Mikulčić), koreografkinja je i filmska umjetnica te autorica više eksperimentalnih plesnih filmova (Moments, Fear, Sorrow, Love, Distances, Reopening the Past).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.