Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 31. izdanju Filmfesta u Dresdenu

Na 31. Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova Filmfest, koji se održava od 9. do 14. travnja u njemačkom Dresdenu, prikazat će se ukupno osam hrvatskih naslova u raznim festivalskim sekcijama. 

U međunarodnoj natjecateljskoj sekciji na Filmfestu dva su hrvatska naslova. Radi se o Biciklistima, animiranom filmu autora Veljka Popovića, koji nastaju u koprodukciji s Francuskom, pod okriljem producentske kuće Krupni kadar te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Producenti filma su Veljko i Milivoj Popović, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio.

Uz Bicikliste, u istoj sekciji prikazuje se i kratkometražni igrani film Gardhi Lendite Zeqiraj nastao u koprodukciji između Kosova, Francuske i Hrvatske (hrvatski koproducent je Woof Films).

U sklopu 'Open Air' programa u kojem se na otvorenom u samom centru Dresdena prikazuje 89 naslova iz 30 zemalja nalaze se četiri hrvatska filma. Publici će se, tako, predstaviti kratkometražni igrani film redateljice i scenaristice Dubravke Turić, Tina, koji je nedavno svoju svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Go Short u nizozemskom Nijmegenu. Film je producirao Vinko Brešan (Zagreb film), naslovnu ulogu nosi Lana Barić, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. U istom programu prikazuje se i studentski kratkometražni animirani film Naši problemi Ivana Radovića nastao u produkciji Akademije likovne umjetnosti i Zagreb filma. Producenti su Vinko Brešan i Aleksandar Battista Ilić. Zagreb film u tom programu predstavlja i animirani film Bijela vrana autora Mirana Miošića, kojeg je također producirao Vinko Brešan, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Posjetitelji 'Open Air' programa imat će u Dresdenu prilike pogledati i animirani debitantski film Jelene Oroz Dva na dva nastao u produkciji Bonobostudija i uz potporu HAVC-a, kojeg je producirala Vanja Andrijević, a koji se 'okrunio' posebnim priznanjem u natjecanju hrvatskog kratkometražnog filma na prošlogodišnjem Animafestu.

U programu namijenjenom djeci od 5 do 8 godina prikazat će se Pužić slikar autorice Manuele Vladić-Maštruko. Animirani film koji kroz jednostavnu priču o pužićima djecu upoznaje s bojama također je nastao u produkciji Zagreb filma (Vinko Brešan), a ove se godine natjecao na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. 

U posebnom programu posvećenom eksperimentalnim filmovima prikazuje se rad Davora Sanvincentija, Skoro ništa: i dalje noć. Film je nastao u produkciji kuće Petikat, producirao ga je Boris Greiner, a potporu mu je pružio Hrvatski audiovizualni centar. 

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmfest Dresden osnovan je 1989. godine, tik prije ujedinjenja Njemačke. Fokusira se na sve vrste kratkometražnog filma i kroz godine je postao jedan od najvažnijih festivala ove vrste u Njemačkoj. Ima vrlo bogat nagradni fond, koji ukupno iznosi više od 60 000 eura. Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova Biciklisti; Tina; Dva na dva

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.