Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 29. filmskom festivalu u Leedsu 

Filmski festival u Leedsu održava se od 5. do 19. studenog, a u glavni natjecateljski program uvršten je dugometražni igrani film Zvizdan Dalibora Matanića, kojem će prikazivanje na festivalu ujedno biti engleska premijera. U natjecateljskom programu animiranih filmova prikazat će se dva naslova: Život s Hermanom H. Rottom redateljice Chintis Lundgren i Vučje igre u režiji Jelene Oroz. 

Glavni natjecateljski program filmskog festivala u Leedsu osim najiščekivanijih filmova godine donosi i uzbudljiva nova filmska otkrića. Matanićev film prikazuje se 7., 9. i 12. studenog, a osim Zvizdana u istom se programu prikazuje još 39 ostvarenja. Film koji je u domaćim kinima pogledalo više od 40.000 gledatelja prati tri različita desetljeća u dva susjedna sela operećena netolerancijom i sukobima, a kroz tri ljubavne priče progovara o opasnostima, ali i postojanoj snazi zabranjene ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

U sekciji animiranih filmova pod nazivom 'World Animation Award' prikazat će se Život s Hermanom H. Rottom redateljice Chintis Lundgren i Vučje igre u režiji Jelene Oroz. Animirani film Život s Hermanom H. Rottom nastao je u koprodukciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudia, Adriatic Animation iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios. Režiju i animaciju potpisuje Chintis Lungren, scenarij Draško Ivezić i Chintis Lundgren, a zvuk Henrik Malmgren. Vučje igre nastale su kao diplomski rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (ALU), a govore o tri mala vuka koji zajedno provode kasno poslijepodne. Jelena Oroz, uz režiju, potpisuje scenarij, grafiku, animaciju, glazbu i montažu dok je za zvuk bio zadužen Natko Stipaničev

U sklopu filmskog festivala u Leedsu tijekom 15 dana na nekoliko lokacija prikazat će se više od 300 naslova. Festival otvara drama Brooklyn u režiji Johna Crowleya, a zatvara film Carol redatelja Todda Haynesa; oba filma nastala su prema predlošcima romana. 

Sve detalje o 29. LIFF–u potražite na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.