Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 25. Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji

Pet hrvatskih naslova prikazat će se u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji čiji se prvi dio odvija u hibridnom izdanju od 11. do 31. ožujka, a drugi u drugoj polovici 2021. godine. 

Dugometražni igrani film Zora redatelja Dalibora Matanića prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa za filmove iz regije (Balkan Competition). Zora je drugi dio Matanićeve filmske 'Trilogije Sunca' (Zvizdan, Zora, Sumrak). Kao i u Zvizdanu, Matanić i u Zori uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. Najnoviji Matanićev uradak svoju je svjetsku premijeru imao u studenom 2020. godine, u natjecateljskom programu Filmskog festivala 'Black Nights' u Tallinnu. Film nastaje u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica Zore je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević.

Posjetitelji festivala Zoru će moć pogledati na festivalskim lokacijama 16. i 23. ožujka te na festivalskoj online platformi

Osim Zore, u spomenutoj sekciji prikazuje se još 12 filmova, među kojima je i naslov Velika slova (Uppercase Print) Radua Judea, dugometražni igrani prethodnik njegovog filma Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, koji je nastao u koprodukciji sa zagrebačkom Kinoramom te je nedavno ovjenčan prestižnim Zlatnim medvjedom na Berlinaleu. Uz to, u sekciji se nalazi i bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar, Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić, koji je, uz mnoštvo drugih priznanja, 'zaradio' i dvije nominacije za nagradu BAFTA Britanske filmske akademije (najbolja režija i najbolji film izvan engleskog govornog područja). 

U sklopu 25. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji prikazuju se i četiri hrvatska kratkometražna naslova, u programu "Hrvatski kratki" (Croatian Shorts). Riječ je o filmovima Angina pectoris Filipa Mojzeša, Stanar Borne Zidarića, Sparina Petra Vukičevića i Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović. Svi navedeni naslovi prikazani su u programu Kockice prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala, a u Sofiji se prikazuju zahvaljujući suradnji ZFF-a i Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji. 

Osim filmskog programa, na festivalu se online odvija i 18. izdanje koprodukcijskog sajma Sofia Meetings, u sklopu kojeg se održava i četvrti modul (pitching i packaging projekta) edukativnog programa First Films First Goethe Instituta na kojem sudjeluje hrvatski projekt dugometražnog igranog filma Noćni valovi redatelja i scenarista Filipa Herakovića

Ovogodišnje, 25. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji podijeljeno je u dva dijela. Prvi se odvija od 11. do 31. ožujka, a drugi je zakazan za drugu polovicu godine. Na festivalu će se prikazati više od 150 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmove te dvadesetak kratkometražnih. 

Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.