Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 25. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Drami 

U službenom natjecanju kratkometražnog filma prikazuje se uradak Nine Violić Janje, kojem će to biti međunarodna premijera. Osim toga, u programu namijenjenom studentskim filmova iz regije prikazuju se naslovi Bila soba redatelja Mladena Stanića i Kontraofenziva Jakova Nole. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Drami održava se od 15. do 21. rujna.

Kratkometražni igrani film Janje redateljice i scenaristice Nine Violić premijerno je prikazan na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, dok će mu projekcija 17. rujna na festivalu u Drami biti međunarodna premijera. Nakon Grčke, Janje putuje u Veliku Britaniju na BFI – Filmski festival u Londonu koji se održava od 2. do 13. listopada. Film je nastao u produkciji kuće Spiritus movens, na čelu s producenticama Zdenkom Gold i Vanjom Sremac te je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

U studentskom programu naziva Balkan Student Panorama prikazuje se Bila soba redatelja Mladena Stanića i producenta Danijela Popovića, koji je na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu osvojio Zlatna kolica u programu Kockice. Film je nastao u produkciji Akademije dramskih umjetnosti, a koproducirao ga je Kino klub Split. Projekcija filma u Dramu na rasporedu je u srijedu, 18. rujna.

Osim Bile sobe, u isti program uvršten je film autora Jakova Nole, Kontraofenziva. FIlm je producirao Pere Curkov (ADU), a snimljen je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Projekcija Kontraofenzive na festivalu u Drami zakazana je za ponedjeljak, 16. rujna. 

Fokus Balkan Student Panorama programa ove godine je na slovenske kratkometražne filmove, dok je fokus na hrvatske u programu Balkan Panorama bio 2017. godine. 

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Drami najznačajniji je festival ove vrste u Grčkoj koji okuplja filmaše iz cijeloga svijeta. Posebnu važnost daje mu činjenica da se najuspješniji filmovi u Drami dalje nominiraju za Europsku filmsku nagradu (European Film Award).

Na ovogodišnjem 42. nacionalnom i 25. međunarodnom izdanju festivala bit će prikazano 199 filmova iz 64 zemlje. Više informacija možete pronaći na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: vizual Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Dramu; scene iz filmova Janje; Bila soba; Kontraofenziva

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.