Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 19. SEEfestu u Los Angelesu

Na ovogodišnjem, 19. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest, koji se u Los Angelesu održava od 1. do 8. svibnja, publika će imati prilike vidjeti mnoštvo hrvatskih filmova raznih rodova i vrsta.  

Dugometražni igrani film Samo kad se smijem Vanje Juranić i producenata Damira Terešaka (Maxima film) imat će sjevernoameričku premijeru na festivalu u Los Angelesu, kao i manjinska koprodukcija, Ekskurzija Une Gunjak, koja je realizirana u koprodukciji s Nukleus filmom (producenta Siniše Jurićića). 

Na rasporedu je i dugometražni dokumentarni film El Shatt - nacrt za utopiju autora Ivana Ramljaka koji je Hrvatsko društvo filmskih kritičara netom izabralo za najbolji dugometražni dokumentarac u 2023. godini. Film su producirali Tibor Keser i Sunčica Fradelić. Na SEEfestu prikazuje se i dugometražni dokumentarni film Dosje Labudović: Nesvrstani Mile Turajlić koji je nastao u koprodukciji s hrvatskim Restartom (Vanja Jambrović, Tibor Keser).

Od kratkometražnih naslova, publici u Los Angelesu predstavit će se igrani film Susjede bubice autora Filipa Zadre i producentice Tee Matanović (ADU). Film, koji se dosad prikazao na ZFF-u i Danima hrvatskog filma, na SEEfestu imat će svoju međunarodnu premijeru. Tu je zatim i višestruko nagrađivani dokumentarno-eksperimentalni film Valerija redateljice i producentice Sare Jurinčić i producentice Vanje Jambrović, Restart te animirani film Haljina za finale autorice Martine Meštrović i producenta Igor Grubić (Kreativni sindikat). 

Međunarodnu premijeru na festivalu imat će i animirani film Dražena Bošnjaka i Marka Vukušića, Playbill, a sjevernoameričku premijeru imat će, također animirani, film Igračka autorice Lucije Vrkić (Umjetnička akademija u Splitu), koji se dosad prikazao na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva te na Festivalu kratkometražnog filma u Goi, a u obliku video instalacije bio je izložen i u Helsinkiju. 

Popis svih filmova koji se prikazuju na ovogodišnjem SEEfestu možete pronaći ovdje

SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.