Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 19. Međunarodnom filmskom festivalu u Transilvaniji 

Na ovogodišnjem, 19. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji, prikazuju se hrvatske manjinske koprodukcije Bosonogi car i Priče iz zatvorske ćelije, a u programu posvećenom etabliranim svjetskim redateljima tri naslova Vinka Brešana. Festival se održava od 31. srpnja do 9. kolovoza, a projekcije se odvijaju isključivo u kinima na otvorenom u transilvanijskom Cluju. 

Dugometražni igrani film Bosonogi car redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth nastao u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj produkciji, čiji su hrvatski koproducenti, ujedno i izvršni producenti, Boris T. Matić i Lana Matić iz Propeler Filma, prikazuje se u sklopu programa Supernova, namijenjenom najvažnijim ovogodišnjim filmskim ostvarenjima. Bosonogi car ovih će dana imati i azijsku premijeru, u sklopu službenog programa 23. međunarodnog filmskog festivala u Šangaju. Film je svjetsku premijeru imao prošle godine na filmskom festivalu u Torontu, a od tada je prikazan na mnoštvo prestižnih festivala, poput onih u Tallinnu, Varšavi i Kairu. Bosonogi car, koji je u potpunosti sniman u Hrvatskoj, sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Dugometražni dokumentarni film Priče iz zatvorske ćelije mađarskog redatelja i scenarista Ábela Viskyja, nastao u mađarsko-britansko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatska producentica je Morana Ikić Komljenović, Fade In) u Cluju se prikazuje u sklopu programa 'Mađarski dani' (Hungarian Days) posvećenog recentnoj mađarskoj kinematografiji. Film se uskoro prikazuje i u sklopu natjecateljskog programa Balkan Dox 19. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest. Priče iz zatvorske ćelije su svoju svjetsku premijeru imale početkom ove godine, u međunarodnom natjecateljskom programu drugog izdanja festivala dokumentarnog filma u francuskom Biarritzu – FIPADOC, a nastale su uz potporu Nacionalnog filmskog instituta Mađarske, Potprograma MEDIA i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Osim toga, u programu '3x3' 19. TIFF-a, prikazuju se tri filma redatelja Vinka Brešana: Koja je ovo država, Maršal i Svjedoci. Brešanova najrecentnija politička satira Koja je ovo država svoju je međunarodnu premijeru imala na prestižnom Filmskom festivalu u Varšavi prošle godine, a na Pulskom filmskom festivalu, na kojem se predstavila prvi put domaćoj publici, nagrađena je Zlatnom Arenu za najbolju mušku ulogu (Krešimir Mikić) te Zlatnom arenom za scenarij (Mate Matišić). Osim toga, film je u 2019. bio drugi najgledaniji domaći naslov u hrvatskim kinima. 

Program '3x3' je, inače, namijenjen istaknutim redateljima iz cijeloga svijeta, a ove je godine posvećen i grčkom redatelju Costa-Gavrasu te srpskom redatelju Dušanu Makavejevu, koji su u programu također zastupljeni trima naslovima. 

Međunarodni filmski festival u Transilvaniji najveći je festival igranog filma u Rumunjskoj. Održava se u gradu Cluju-Napoci, a cilj mu je promocija kinematografije kroz promoviranje novih inovativnih filmova koji su originalni i suvereni u izrazu i koji koriste neobične oblike filmskog jezika ili se usredotočuju na mladenačke trendove. Više o festivalu možete saznati na njihovoj službenoj stranici.

Naslovne fotografije: vizual 19. TIFF-a; scene iz filmove Bosonogi car, Priče iz zatvorske ćelije, Koja je ovo država

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.