Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 17. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest

Na 17. izdanju DokuFesta koji se u Prizrenu održava od 3. do 11. kolovoza, bit će prikazano ukupno 16 hrvatskih filmova u dva natjecateljska i tri nenatjecateljska programa.

U natjecateljskom programu Balkan Dox prikazuje se sedam hrvatskih naslova, od kojih su tri manjinske koprodukcije. Za nagradu će se, tako, boriti hrvatski dugometražni dokumentarni filmovi Dani ludila Damiana Nenadića, Dom boraca Ivana RamljakaLjetnikovac Damira Čućića te kratkometražni Majči redatelja Josipa Lukića. Od manjinskih koprodukcija, u istom programu sudjeluju Chris The Swiss Anje Kofmel (hrvatski koproducent je Nukleus film), Playing men slovenskog autora Matjaža Ivanišina (hrvatski koproducent je Restart) te Kada dođu svinje Biljane Tutorov (hrvatski koproducent je Kinematograf). 

U natjecateljskom međunarodnom programu kratkometražnih filmova nalazi se hrvatski animirani film Kako se kalio čelik Igora Grubića te tri manjinske koprodukcije: igrani filmovi Deer Boy redateljice Katarzyne Gondek nastao u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Filmska udruga Motion), grčko-hrvatska koprodukcija Treća vrsta u režiji Yorgosa Zoisa (hrvatski koproducent je Nukleus film) i Fence redateljice Lendite Zeqiraj nastao u kosovsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Woof Films). 

Dugometražni dokumentarni film redatelja Borisa Mitića Slatko od ništa koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Locarnu prošle godine prikazuje se izvan konkurencije, u programu View from the World, namjenjenom filmovima priznatih svjetskih autora. Film je nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske (Anti-Apsurd) i Francuske. 

U slučaju rata redatelja Jana Geberta nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Hulahop) uvršten je u nenatjecateljski program Radical Reflections koji se sastoji od filmova posvećenima aktualnim društvenim problemima. 

U sklopu nenatjecateljskog programa DokuKids, namijenjenog najmlađim posjetiteljima, prikazat će se tri hrvatska naslova: animirani filmovi Iz dubine autorice Katrin Novaković, Plasticat Simona Bogojevića Naratha te Soldat Davida Peroša Bonnota.

DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji. Uz šest natjecateljskih selekcija festival jednaku važnost posvećuje i mnogobrojnim posebnim programima. Ove godine na festivalu se prikazuje više od 200 filmova iz cijeloga svijeta, a više detalja potražite na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Dom boraca; Dani ludila; Majči

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.