Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 17. Beldocsu

Ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, u raznim sekcijama prikazuje mnoštvo hrvatskih filmova, uključujući i manjinske koprodukcije. Osim toga, u sklopu novog programa posvećenog videoigrama, predstavljajuje se i dvije hrvatske. Festival se u Beogradu odvija od 22. do 29. svibnja.

U sklopu srpskog natjecateljskog programa, svjetsku premijeru imat će dugometražni dokumentarni film Neptunova Nevera Katarine Stanković. Film je realiziran u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Poljske, a hrvatske koproducentice su Magdalena Petrović i Tatjana Božić (LEWA Productions). Ostatak hrvatske ekipe filma čine Petra Murić i Danko Vučinović (dodatna kamera), Tonči Tafra (zvuk) i Iva Ivan (dodatna montaža). 

Radnja filma zbiva se na otoku Visu, na kojem se šarolika grupa likova suočava s vječnom dilemom društva:  tradicija ili napredak. Od ribara, aktivista, intelektualaca do gradonačelnice i stranog investitora, svaki lik donosi svoju filozofiju o tome dok napetosti rastu između onih koji budućnost vide u širenju turističke ponude i onih kojima je prioritet održivi razvoj. 

Sekcija Povjetarac donosi priče o zanimljivim, plemenitim ili dinamičnim ljudima i događajima koji dokazuju da naizgled male priče mogu, u suštini, biti veličanstvene. Tu se prikazuju dva hrvatska kratkometražna dokumentarna filma i dvije dugometražne manjinske koprodukcije: Knin – Zadar Melite VrsaljkoGlupane glupi  Andrije Tomića te Vilinski vrt redatelja Gergőa Somogyvárija, koji je realiziran u koprodukciji s hrvatskim Restartom (Oliver Sertić) i Tijelo Petre Seliškar, koprodukcija Wolfgang & Dolly (Tamara Babun). 

U sklopu programa Posebne projekciji, publika Beldocsa gledat će i posljednji film Pere Kvesića, Kuća na Kraljevcu, koja je nastala u produkciji Factuma (Nenad Puhovski). Sekcija Teen, koja prikazuje izbor filmova za tinejdžere, uz prateće razgovore s mladom publikom, donosi KIX Bálinta Révésza i Dávida Mikulána (koprodukcija Eclectica, Rea Rajčić). 

Novi program Play.docs, nastao u saradnji sa Asocijacijom industrije videoigara Srbije (SGA) predstavlja izbor od četiri video igre, u kojima se nove tehnologije susreću sa dokumentarnom filmskom umjetnošću. Dvije od njih potpisuju hrvatski studiji: Sewing of Discontent (Wasteland) i Split Decision (Quarc Games). 

Beldocs je jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom djelu Europe. Podijeljen je u 13 programskih cjelina te dodjeljuje šest nagrada u četiri natjecateljska programa. Osim filmskih projekcija, na Beldocsu se odvija i niz panela i masterclass predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodjeljuju se i novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine Beldocs okuplja preko 150 međunarodnih stručnjaka u audiovizualnoj industriji.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.