Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 16. izdanju CinEasta u Luksemburgu

U sklopu raznih festivalskih sekcija prikazat će se mnoštvo hrvatskih dugometražnih i kratkometražnih filmova, od kojih će neki imati i međunarodnu premijeru. Festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast u Luksemburgu se odvija od 5. do 22. listopada. 

U glavni natjecateljski program uvrštena je hrvatska manjinska koprodukcija, Domaćinstvo za početnike Gorana Stolevskog. Film je realiziran u koprodukciji s hrvatskom Kinoramom, a producentica je Ankica Jurić Tilić. Film je svjetsku premijeru imao na venecijanskoj Mostri, a ekipa filma kući se vratila s nagradom Queer Lion.  Nedavno je objavljeno da je film i makedonski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar. Domaćinstvo za početnike je koprodukcija Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Poljske i Kosova. Glavni natjecateljski program broji sedam naslova, a jedan od članova žirija koji će odlučiti o glavnoj festivalskoj nagradi je hrvatski redatelj Andrija Mardešić (Stric). 

U ostalim sekcijama prikazuje se još deset hrvatskih dugometražnih filmova. Jedan od njih je Escort Lukasa Nole (Kinorama) koji će u sekciji Cinescope, posvećenoj najzanimljivijim filmovima iz srednje i istočne Europe, imati međunarodnu premijeru, nakon svjetske premijere na Pulskom filmskom festivalu. U Puli se film ovjenčao i Zlatnom arenom za sporednu mušku ulogu (Krešimir Mikić) te Zlatnom arenom za scenografiju (Ivan Veljača). 

Međunarodnu premijeru u Luksemburgu imat će i dugometražni igrani prvijenac redateljice i scenaristice Jasne Nanut, Sedmo nebo, u sekciji FunnyEast. Film je nastao u produkciji Petnaeste umjetnosti, a producent filma je Hrvoje Osvadić, koji je ujedno i koscenarist. Film se na festivalu prikazuje na tkz. 'Hrvatskoj večeri'. 

U već spomenutoj sekciji Cinescope prikazat će se film Samo kad se smijem redateljice Vanje Juranić, koja supotpisuje scenarij uz Elmu Tataragić. Producent filma je Damir Terešak (Maxima Film). Film je dosad prikazan na Pulskom filmskom festivalu, u sklopu kojeg mu je i dodijeljena nagrada Kino mreže, kao i na Sarajevo Film Festivalu. 

Od ostalih dugometražnih naslova tu su i manjinske koprodukcije: slovensko-hrvatsko-makedonski dokumentarni film Tijelo Petre Seliškar (koproducentica je Tamara Babun, Wolfgang & Dolly) te, također dokumentarni film,  Između revolucija Vlada Petrija realiziran u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji (hrvatski koproducent je Oliver Sertić, Restart) koji je na ovogodišnjem Berlialeu osvojio FIPRESCI nagradu za najbolji film iz programa FORUM. Zatim igrani filmovi nastali u koprodukciji sa Kinoramom - Ne očekuj previše od kraja svijeta Radua Judea, koji je Rumunjski kandidat za nagradu Oscar, te Lost Country redatelja Vladimira Perišića. Publika u Luksemburgu imat će priliku pogledati i dugometražni igrani prvijenac nagrađivane redateljice i scenaristice Une Gunjak, Ekskurzija, koji je nastao u koprodukciji s hrvatskim Nukleus filmom (koproducent je Siniša Juričić). Film je svjetsku premijeru imao u kolovozu, na Filmskom festivalu u Locarno, gdje je i osvojio posebno priznanje u programu Concorso Cineasti del presente, a riječ je o bosanskohercegovačkom kandidatu za nagradu Oscar. 

Na festivalu se prikazuje i bugarski film Majka Zornitse Sophije, koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom (Irena Marković, Focus Media) te Probudi me Marka Šantića, koji je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Jaka produkcija (koproducent je Jure Bušić). 

U kratkometražnoj sekciji su animirani filmovi Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova (Adriatiac Animation), Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda Thomasa Johnsona Volde (Kreativni sindikat) te Haljina za finale Martine Meštrović (Kreativni sindikat), dokumentarni film Babajanja Ante Zlatka Stolice (Restart) te igrani Banija Nebojše Slijepčevića.

Festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast u Luksemburug se odvija od 5. do 22. listopada. Tijekom trajanja festivala, publika će imati pogledati 60 dugometražnih i 40 kratkometražnih filmova. Više o festivalu i programu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.