Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 16. Go Short festivalu u Nizozemskoj

Na 16. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Go Short, koji se od 3. do 7. travnja održava u nizozemskom Nijmegenu, u natjecateljskim prikazuju se četiri hrvatska naslova, a u sklopu programa izvan konkurencije, prikazat će se još tri filma. 

U natjecanju europskog filma svjetsku premijeru imat će animirani film Leptir autorice Sunčane Brkulj.

Film, koji je realiziran u produkciji Jadranske animacije (Adriatic Animation), prikazuje zajednicu stvorenje koja živi u vrtu. Svaki član na svoj način doprinosi životu, i svi koriste vodu iz fontane. Kad leptir zaglavi u fontani i prekine dotok vode, moraju se suočiti s nepoznatom situacijom.

Producent je Draško Ivezić, a koproducentica je Lana Tankosa Nikolić (Late Love Production, Danska). Film će hrvatsku premijeru imati na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb. 

Osim toga, u sklopu istog programa, prikazuje se i eksperimentalni film Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka autora Mire Manojlovića i producenta Vedrana Šuvara (Udruga šuma). Film je premijerno prikazan na 26. Međunarodnom filmskom festivalu u Guanajuatu, a na prošlogodišnjem 25 FPS-u osvojio je Nagradu Green DCP za najbolji hrvatski film.

U konkurenciji za najbolji europski film je i eksperimentalno-dokumentarni film Valerija Sare Jurinčić, koji je realiziran u produkciji Restarta (producentica je Vanja Jambrović) i Studija Nomad (producentice Sare Jurinčić). Valerija je svjetsku premijeru imala na 30. izdanju Sheffield DocFesta, a otad je prikazana i nagrađivana na mnogim festivalima diljem svijeta. 

U programu posvećenom mladim autorima, međunarodnu premijeru imat će se studentski film Zadnji dan proljeća redatelja Jana Krevatina (ADU). Producenti su Juca Bonaca i Josip Gregov. Film je dosad prikazan na Zagreb Film Festivalu.

U sekciji koja je posvećena filmovima koji su dosad prikazani na mnogim drugim svjetskim festivalima prikazuje se stop animacija Obiteljski portret Lee Vidaković, koja je od svoje premijere na prošlogodišnjem Animafestu osvojila 13 nagrada i priznanja na festivalima diljem svijeta. Producent filma je Draško Ivezić (Adriatic Animation), a koproducenti su kuće Vivement Lundi! (Francuska) te Biberche productions (Srbija).

U tematskom programu Late Night: Weird Animation prikazuje se Aleph autora Slobodana Tomića, koji je dosad, između ostalog, bio prikazan i na Međunarodnom filmskom festivalu u Nancyju te na festivalu u Ottawi i FeKK-u u Ljubljani. Producent filma je Vinko Brešan (Zagreb film). 

Go Short je središnji festival kratkometražnog filma u Nizozemskoj, a u gradu Nijmegen odvija se od 3. do 7. travnja. Osim projekcija filmova, Go Short nudi i bogat popratni program koji uključuje predavanja, radionice, neformalna druženja te sastanke za djelatnike filmske industrije. Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.