Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 15. izdanju CinEasta u Luksemburgu

Ovogodišnje izdanje Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast odvija se od 6. do 23. listopada u Luksemburgu. U sklopu raznih sekcija prikazat će se pregršt hrvatskih dugometražnih i kratkometražnih naslova. 

U sekciji namijenjenoj najzanimljivijim recentnim filmovima iz središnje i istočne Europe - Cinescope, prikazuje se pet hrvatskih naslova, od kojih su tri manjinske koprodukcije.

Publika u Luksemburug će, tako, u sklopu Cinescopea, imati priliku pogledati hrvatskog kandidata za Oscara, višestruko nagrađivani debitantski dugometražni film Sigurno mjesto Jurja Lerotića. Film je svjetsku premijeru imao na 75. Filmskom festivalu u Locarnu, u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente, gdje je odmah i osvojio tri nagrade: za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film festivala.

Film se odmah potom ovjenčao i četirima priznanjima na Sarajevo Film Festivalu: dva Srca Sarajeva - za najbolji film u kategoriji igranog filma i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić) te je osvojio i nagrade CICAE i Cineuropa. Hrvatsko društvo filmskih djelatnika Sigurno je mjesto odabralo za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. Film je nastao u produkciji kuće Pipser, a producentica je Miljenka Čogelja. Koproducenti su Saša Ban Nevenka Sablić (Zelena zraka). Sigurno mjesto u hrvatska kina stiže 3. studenog. 

U sekciji Cinescope prikazuje se i dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, Stric. Film, koji nastaje u produkciji kuće Eclectica, u suradnji sa Sense Productionom iz Beograda, svoj je festivalski život započeo na festivalu u Karlovim Varima, gdje je osvojio posebno priznanje u natjecateljskom programu Proxima. Stric je potom slavio i na Pulskom filmskom festivalu (Zlatna arena za scenarij, Zlatna arena za kostimografiju), nakon čega je prikazan na mnoštvu domaćih, regionalnih i svjetskih festivala. Slijedi mu  projekcija u Kanadi (Međunarodni filmski festival u Vancouveru), gdje će imati sjevernoameričku premijeru, te u Makedoniji (Međunarodni filmski festival u Skoplju KineNova). 

Film je nastao u produkciji Eclectice u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda. Producenti su Ivan Kelava i Tomislav Vujić. Koproducent je Milan Stojanović

Sigurno mjesto i Stric su dva od čak sedam domaćih naslova koja još ove jeseni stižu u domaća kina. Na taj impozantan broj ukazuje i HAVC-ova kampanja "Otkrij naš novi film" kojoj je cilj približiti te naslove publici te ih potaknuti da istraže bogatstvo domaće produkcije u kinodvoranama. Sve o kampanji možete pročitati OVDJE, a više o filmovima koji stižu u kina na stranici www.havc.hr/otkrij-nas-novi-film

U istu sekciju CinEasta uvrštene su još tri hrvatske manjinske koprodukcije: Vizija leptira Maksyma Nakonechnyija (koproducentica je Anita Juka, 4Film), Da li ste videli ovu ženu Dušana Zorića i Matije Gluščevića (hrvatska koproducentica je Tena Gojić, Dinaridi film) i Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevske (hrvatska koproducentica je Vanja Sremac, Terminal 3). Sva tri filma svjetske premijere imale su na najprestižnijim filmskim festivalima u svijetu - Vizija leptira prikazana je u sklopu programa Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu, dok su filmovi Da li ste videli ovu ženu i Najsretniji čovjek na svijetu prikazani na venecijanskoj Mostri (programi Međunarodni tjedan kritike i Horizonti).   

Još dvije hrvatske manjinske koprodukcije dio su službenog programa CinEasta, odnosno sekcije Cineyouth namijenjene filmovima za mlade. To su Kapa redatelja Slobodana Maksimovića (hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan; Studio dim, PomPom Film) te Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama). 

Osim toga, u sekciji posvećenoj komedijama, FunnyEast, prikazuje se film Dedek gre na jug slovenskog redatelja Vinci Vogue Anžlovara, kojem je jedan od koproducenata Igor Nola (MP Filmska produkcija). 

Od kratkometražnih hrvatskih naslova, u Luksemburgu se prikazuju i igrani film Marko Marka Šantića i animirani 11 Vuka Jevremovića. Marko je festivalsku premijeru imao na prošlogodišnjem Motovun Film Festivalu, a od tada je prikazan na gotovo 50 festivala te je osvojio 20 nagrada i priznanja. Film je nastao u produkciji Jake produkcije (Hrvatska) i u koprodukciji Filmarta (Srbija), Hippocampe produkcije (Francuska) i Invide (Slovenija). Producent filma je Jure Bušić. Animirani uradak Vuka Jevremovića, 11, na ovogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Hrvatskom programu, a nakon toga prikazao se i na festivu u Ottawi, a slijede mu prikazivanju na festivalima u Srbiji (Balkanima), Italiji, Brazilu, Kini i Sloveniji.  

Festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast u Luksemburug se odvija od 6. do 23. listopada. Tijekom trajanja festivala, publika će imati pogledati 55 dugometražnih i 45 kratkometražnih filmova. Predsjednica međunarodnog žirija je makedonska redatelja Teona Strugar Mitevska (Najsretniji čovjek na svijetu, Bog postoji, njeno ime je Petrunija). Više o festivalu i programu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.