Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i projekti na 23. međunarodnom filmskom festivalu u Trstu

Projekcijom igrano-dokumentarnog filmskog triptiha Majke makedonskog redatelja Milče Mančevskog u tršćanskom Teatro Miela 19. siječnja otvara se 23. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Trstu.

Jedan od vodećih filmskih festivala u Italiji, sedmodnevni festival u Trstu glavni je projekt asocijacije Alpe Adria Cinema. U tri natjecateljske sekcije - dugometražnog igranog, kratkometražnog i dokumentarnog filma, Festival donosi selekciju najboljih i najinovativnijih filmova, uglavnom iz srednje i istočne Europe. U Službenu selekciju ovogodišnjeg Festivala uvrštena su tri hrvatska filma: Adieu N Barbare Vekarić (ADU) i Danas smo pojeli zadnju kravu Ane Perčinlić (Blank) uvršteni su Kratkometražnu konkurenciju, dok se Album Branka Ištvančića natječe u Dokumentarnoj konkurenciji Festivala.

Ištvančićev 50-minutni dokumentarac Album (Factum, 2011.) prikazuje se 24. siječnja 2012. i jedan je od 18 naslova koji konkuriraju za nagradu Alpe Adria Cinema Award za najbolji dokumentarni film iz regije. Uz Ištvančićev film (trailer) za nagradu se natječe i slovenski film Aleksandrinke redatelja Metoda Peveca o slovenskim emigrantima prije 2. svj. rata, The Boy Who Was a King Andreja Paounova, dokumentarac o bugarskom kralju Simeonu Saxe-Coburg-Gotha i njegovom životu punom prevrata te Our School rumunjskih redateljica Mone Nicoară i Mirune Coca-Cozmao o malim Romima u ruralnoj Transilvaniji i drugi. Nakon premijernog prikazivanja na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, kada je najavljen kao 'prvi hrvatski drugačiji dokumentarac o ratu', ovo će biti talijanska premijera i prvo međunarodno prikazivanje Albuma u konkurenciji za nagrade.

Kratkometražni igrani film Danas smo pojeli zadnju kravu nastao je u sklopu radionice kratkog filma Blank_filmski inkubator. Riječ je o debitantskom filmu zagrebačke studentice komparativne književnosti i portugalskog jezika Ane Perčinlić i produkcijski najkompleksnijem Blankovom filmu, snimanom na lokacijama u Zelenjaku i Kumrovcu. Glavne uloge tumače Marija Majcan, Jasna Bilušić, Davor Svedružić te pas Scar. U središtu priče je obitelj u poslijeratnom malom mjestu koja nastoji preživjeti glad i neimaštinu.

15-minutni Adieu N Barbare Vekarić, nagrađen na prošlogodišnjoj reviji F.R.K.A za najbolju montažu (Lea Mileta), nastao je kao redateljičin ispit iz režije na Akademiji dramske umjetnosti. U filmu glume Nataša Janjić, Silvio Vovk i Amar Bukvić. Adieu N se prikazuje u subotu 21. i u nedjelju, 22. siječnja, a Danas smo pojeli zadnju kravu u nedjelju 22. i u utorak, 24. siječnja. Oba filma konkuriraju za Mediterraneo Cinema Award, nagradu publike za najbolji kratki film.

U okviru Popratnog programa – animirani filmovi u Trstu će biti prikazan Dove sei, amor mio Veljka Popovića koji je dosad prikazan na nekoliko festivala, te nagrađen Posebnim priznanjem žirija na prošlogodišnjem izdanju Sarajevo film Festivala.

Osim službene selekcije i popratnih programa, u okviru Festivala u Trstu se već treću godinu zaredom održava koprodukcijski event  When East Meets West na kojem se okuplja oko 200 europskih filmskih profesionalaca. Od 182 prijavljena projekta iz 29 europskih zemalja, među 18 projekata u programu pitching foruma WEMW uvršten je projekt Dianina lista producentice i redateljice Dane Budisavljević (Hulahop).

Uz pitching, ovogodišnje izdanje WEMW-a predstavlja i dvije nove sekcije. U programu Warm-up posvećenom projektima koji su u vrlo ranoj fazi razvoja ukupno će se predstaviti 11 projekata, među kojima i hrvatski projekti Far Encounters (Daleki susreti) producentice Dijane Mlađenovic (Kinematograf). U sekciju Follow-up posvećenu projektima koji su prethodno već predstavljeni na europskim forumima odabrano je ukupno 10 projekata, među kojima Mitch – Diary of a Schizophrenic Patient producenta Siniše Juričića (Nukleus Film) i The High Sun (Zvizdan) Ankice Jurić Tilić (Kinorama).

When East Meets West nastaje u organizaciji FVG (Friuli-Venezia-Giulia) Audiovisual Fund-a i Međunarodnog filmskog festivala u Trstu, u suradnji s EAVE, CEI te pod pokroviteljstvom EURIMAGES-a.

Festival završava 25. siječnja proglašenjem nagrađenih filmova i projekcijom filma Leaving, debitantskog filmskog ostvarenja nedavno preminulog češkog dramatičara i državnika Vaclava Havela.

Naslovna fotografija: Danas smo pojeli zadnju kravu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.