Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i projekt u konkurenciji 13. Makedoxa

Dva hrvatska naslova prikazat će se u programu Short dox, a jedan projekt odabran je za radionicu projekata u razvoju koju vodi Tue Steen Müller. Ovogodišnji Međunarodni festival kreativnog dokumentarnog filma Makedox održava se u Skoplju od 18. do 25. kolovoza. 

Natjecateljski program Short dox donosi kratkometražne naslove Bosanski Brodvej Jasmine BeširevićBabajanja autora Ante Zlatko Stolice

Redateljica Bosanskog Brodveja bit će gošća festivala, a film prikazuje šesnaest mladih glumaca odabranih za sudjelovanje u brodvejskom mjuziklu kojeg etablirani američki umjetnici postavljaju u Bosni i Hercegovini. Jasmina Beširević osim režije potpisuje scenarij i kameru. Montažerka je Iva Ivan, za oblikovanje zvuka bila je zadužena Nina Ugrinović, a producenti su Tibor Keser i Vanja Jambrović. Film nastaje u produkciji Restarta. 

Babajanja je kratki esejistički dokumentarac s elementima horora. Vraćajući se u prošlost, pripovjedač pokušava pronaći misterioznu ženu koje se plašio kao dječak. Prekapajući po sjećanjima, snovima i zaboravljenim filmovima strave, nastoji otkriti tko je ona i gdje se danas nalazi. Ante Zlatko Stolica potpisuje režiju i scenarij, za kameru je bila zadužena Katarina Zlatec, za montažu Iva Ivan, za oblikovanje zvuka Hrvoje Nikšić, a producenti su također Tibor Keser i Vanja Jambrović. Produkciju je radio Restart. 

Fokus 13. izdanja MakeDoxa je razvoj ideja. Tako je za razvojnu radionicu s Tueom Steenom Müllerom odabrano ukupno šest projekata u razvoju.

Jedan od njih je i Zemlja koju (u)dišemo - hrvatsko-njemački projekt koji potpisuje Manuel Inacker. Producent je Oliver Sertić, a film mikroskopski prati globalne sukobe lokaliteta vidljivih duž toka rijeke Krke i njezinih stanovnika. Drama koja se odvija u prirodi, odjekuje i u narativu koji se dotiče nedavnog rata i (posljedično) opustošenosti čitava kraja.

Sve navedene naslove podržao je Hrvatski audiovizualni centar.

Makedox se održava od 18. do 25. kolovoza, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.