Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i Nagrada za životno djelo Veljku Bulajiću na MEDFILM Festivalu u Rimu

Danas, 21. lipnja u Rimu počinje 19. izdanje MEDFILM Festivala - festivala mediteranskog filma. Hrvatski filmovi Halimin put Arsena A. Ostojića, Blokada Igora Bezinovića i Zašto slonovi? Marka Meštrovića uvršteni su u natjecateljske programe festivala, dok će devet hrvatskih filmova biti prikazano u posebnom programu Novi hrvatski film. Ove godine MEDFILM Festival dodijelit će Nagradu za životno djelo hrvatskom redatelju Veljku Bulajiću, a Hrvatska je počasni gost festivala, čime se odaje počast njenom ulasku u Europsku Uniju.

19. MEDFILM Festival - festival mediteranskog filma održat će se i ove godine u Rimu od 21. do 30. lipnja. Tri hrvatska filma uvrštena su u tri natjecateljska programa festivala. Dugometražni igrani film Halimin put Arsena A. Ostojića uvršten je u Međunarodni natjecateljski program u kojem se najboljem filmu dodjeljuje nagrada Amor i Psiha. Arsen A. Ostojić osobno će predstaviti svoj film rimskoj publici.

Dokumentarac Blokada Igora Bezinovića uvršten je u Međunarodni dokumentarni program i konkurira za nagradu Open Eyes, dok se animirani film Zašto slonovi? Marka Meštrovića nalazi u utrci za Nagradu Methexis i Cervantes Roma Prize koje se dodjeljuju u Međunarodnom kratkometražnom programu.

U suradnji i uz potporu HAVC-a i Ministarstva vanjskih poslova i europskih intergracija MEDFILM festival ove godine donosi poseban program Novi hrvatski film u kojem će se prikazati devet hrvatskih naslova. Novi hrvatski film uključuje dugometražni igrani film Sonja i bik Vlatke Vorkapić, dugometražni dokumentarno-igrani film Pismo ćaći Damira Čučića, dokumentarni film Čedo Nikole Strašeka, eksperimentalni film Od do Mirande Herceg, kratkometražne filmove Najmanji Tomislava Šobana, Terarij Hane Jušić, Teleport Zovko Predraga Ličine, Od danas do sutra Sare Hribar i Sin Ivana Sikavice.

Najavni spot programa hrvatskih filmova u Rimu moguće je pogledati na ovoj poveznici.

Nagrada za životno djelo 19. MEDFILM Festivala dodijelit će se hrvatskom redatelju Veljku Bulajiću, a tim će se povodom u programu Tribute to... prikazati njegovi filmovi Bitka na Neretvi i Libertas koje će redatelj osobno predstaviti publici.

Hrvatski producent Ivan Kelava (Košnice) sudjelovat će u žiriju za međunarodni kratkometražni program koji je sastavljen od studenata i zatvorenika iz institucija diljem Italije uključenih u projekt METHEXIS posvećen promicanju inkluzije i interkulturalnog dijaloga. O dobitniku Nagrade Methexis studenti i zatvorenici odlučit će na završnoj plenarnoj sesiji u jednom od talijanskih zatvora.

Naslovne fotografije: Halimin put; Blokada; Zašto slonovi?

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.