Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši nagrađeni na 47. FEST-u

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu, koji je trajao od 22. veljače do 3. ožujka, nagrađeni su brojni hrvatski filmovi i filmaši. 

Žiri Glavnog natjecateljskog programa 47. izdanja FEST-a, kojim je predsjedao hrvatski glumac Goran Bogdan, nagradio je Ivana Salaja za najbolji scenarij za film Osmi povjerenik kojeg je producirao Jozo Patljak (Alka film).

'U vremenu kada izgleda da nema nade, pojavljuje se mjesto van svakog sistema koje prkosi svim zakonima i pravilima. U želji da sačuvaju tu svoju utopijsku nezavisnost,  junaci ove originalne priče uspijevaju promijeniti i sebe, ali i svijet oko sebe, budeći toliko potrebnu nadu na kraju', stoji u obrazloženju žirija. 

Žiri spomenutog programa najboljim filmom festivala proglasio je Divljinu (Wildlife) redatelja Paula Danoa u kojem glavne uloge tumače Jake Gyllenhaal i Carey Mulligan.

U nacionalnom natjecateljskom programu, naziva Srpski film (Srbija i prijatelji), nagrađena je Barbara Vekarić za najbolje debitantsko ostvarenje (Aleksi). Njen film nastao je u produkciji zagrebačkog Studija dim, u koprodukciji s FilmKombajnom (Srbija), Motionom (Hrvatska) i HRT-om. Aleksi će američku te ujedno i međunarodnu premijeru imati na festivalu South by Southwest (SXSW) festivalu u Austinu, koji se održava od 8. do 17. ožujka.

'Barbara Vekarić je svojim debitantskim djelom sjajno spojila estetiku Dalmacije, glumačku tradiciju južnoslavenskih zemalja i suvremene preokupacije mlade žene, okovane tradicijom od koje ne može, ali i ne želi pobjeći. Suverenom debitantskom redateljskom rukom, Barbara je obuhvatila prostor koji je inspirira i koji će joj u budućnosti sasvim sigurno oplemeniti buduća djela', zaključio je žiri nacionalnog programa, u kojem je sjedio i v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić

U istoj sekciji za najbolju režiju nagrađen je Bobo Jelčić za film Sam Samcat koji nastaje u produkciji Zdenke Gold (Spiritus movens).

'U filmu Sam samcat ugroženi protagonist nikada nije sam. Bez obzira na to, film uspijeva pokazati koliko se Marko osjeća usamljeno bez svoje kćeri. U jasno definiranim poglavljima redatelj Bobo Jelčić stvara kolaž Markovog svijeta. Kroz taj kolaž dobivamo uvid u mnoge slojeve hrvatskog društva. Mora se spomenuti i spektakularan rad Bobe Jelčića s glumcima; čak i u najmanjim ulogama, redatelj sjajno vodi glumce', stoji u obrazloženju žirija. 

Nagradu za najbolji scenarij u programu Srpski film dobio je Miha Mazzini za film Izbrisana, koji nastaje u manjinskoj koprodukciji zagrebačke Kinorame. U toj sekciji najboljom glumicom proglašena je Snežana Bogdanović za ulogu u filmu Šavovi redatelja Miroslava Terzića, nastalog u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Spiritus movens). Film je nedavno dobio i nagradu za najbolji europski film u sklopu programa Panorama 69. Berlinalea. 

Žiri istog programa najboljim direktorom fotografije proglasio je Ivana Markovića za rad na filmu Bio sam kod kuće, ali... njemačke redateljice Angele Schanelec koja je za to ostvarenje nedavno nagrađena Srebrnim medvjedom za režiju. Film je dijelom je sniman u Istri na lokacijama u naselju Slum te u parku prirode Učka. 

Žiri istog programa najboljim ostvarenjem festivala proglasio je film Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali redatelja Gorana Radovanovića

Nagradu kritičara Nebojša Đukelić za najbolji regijski film festivala tročlani žiri, u čijem je sastavu i hrvatski filmski kritičar i pisac Jurica Pavičić, dodijelio je filmu Šavovi, koji je ujedno dobio i priznanje Međunarodne sekcije filmskih kritičara FIPRESCI. 

Na 47. izdanju FEST-a u dva natjecatelja programa prikazana je ukupno 27 dugometražnih filmova. Cjeloviti popis dobitnika nagrada možete pronaći na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.