Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na međunarodnim festivalima – pregled, listopad 2010.

Donosimo pregled događanja u kojima su u listopadu sudjelovali hrvatski filmaši, odnosno gdje su prikazani njihovi filmovi.

Nagrade hrvatskim filmovima u Milanu, Beogradu, Vallodolidu, Kopru i Leskovcu

Animirani film Marka Meštrovića Nespavanje ne ubija početkom listopada osvojio je čak dvije nagrade, na festivalu animiranog filma Balkanima (5. – 9. listopada 2010.) u Beogradu osvojio je Nagradu za najbolji film jugoistočne Europe, dok je na Međunarodnom filmskom festivalu I've Seen Films (30. rujna – 9. listopada 2010.) u Milanu osvojio Nagradu za najbolji eksperimentalni film i Nagradu EUNIC.

Na jednom od najstarijih europskih filmskih festivala 55. međunarodnom festivalu u Vallodolidu u Španjolskoj, Specijalnom nagradom žirija nagrađen je film Na putu Jasmile Žbanić. Film će pod španjolskim naslovom En Route od 12. studenoga krenuti u kino distribuciju po Španjolskoj.

Dugometražni igrani film Metastaze Branka Schmidta osvojio je Nagradu za najbolji film na prvom Festivalu europskog i mediteranskog filma u Kopru. Hrvatski snimatelj Slobodan Trninić osvojio je Nagradu za najbolju fotografiju filma Besa Srđana Karanovića. Festival se održao od 14. do 17. listopada 2010.

Dugometražni igrani film Vjerujem u anđele Nikše Sviličića osvojio je šestu po redu Nagradu publike na 3. Međunarodnom festivalu LIFE u Leskovcu (27. – 30. listopada 2010.). Na festivalu su prikazani i filmovi Sedamdeset i dva dana Danila Šerbedžije te omnibus Neke druge priče grupe autorica u kojem hrvatsku priču potpisuje scenaristica i redateljica Ivona Juka.
 

Miramare putuje po svjetskim festivalima
Kratkometražni animirani film Miramare Michaele Müller prikazan u programu ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, u listopadu je sudjelovao na ukupno 9 međunarodnih filmskih festivala, u Švicarskoj (Međunarodni festival animiranog filma Cinématou), Egiptu (Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma u Ismailij54. međunarodnom festivalu BFI i Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Montpellieru u Francuskoj.

Na festivalu Cinematou u Švicarskoj film je nagrađen Nagradom za najbolji zvuk, a na egipatskom festivalu u Ismailiji za Nagradom najbolji animirani film.

U studenom film će sudjelovati na 7 međunarodnih festivala i to u Južnoj Koreji (PISAF), Velikoj Britaniji (Bradford Animation Festival), Nizozemskoj (Holland Animation Film Festival), Portugalu (Cinanima), Francuskoj (Recontres), Slovačkoj (Bratislava Film Festival) i Brazilu (Belo Horizonte Film Festival).
 

Filmovi u produkciji HFS-a na međunarodnim festivalima

Kratkometražni eksperimentalni film Sky Spirits Borisa Poljaka i Damira Čučića predstavljen je na ovogodišnjem 32. festivalu mediteranskog filma u Montpellieru u Francuskoj, u sklopu programa Experimental Panorama. Festival se održao od 22. do 31. listopada 2010. Film će u studenome biti predstavljen i u sklopu izložbe In Video u Milanu.

Kratkometražni eksperimentalni film Fraktali Damira Čučića bio je predstavljen u sklopu 14. međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Ismailianu (2. - 9. listopada 2010.) u Egiptu.
Dugometražni igrani film Blizine Zdravka Mustaća uvršten je u program 41. Međunaordnog filmskog festivala u Goi (22. studenog - 2. prosinca 2010.).
 

Kratki filmovi Liliane Resnicki na međunarodnim festivalima

Nakon sudjelovanja s filmom Reopening the Past na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Montpellieru (22. - 30. listopada 2010.) te sudjelovanja s filmom Sorrow u listopadu na međunarodnim filmskim festivalima u Grčkoj i u Egiptu, redateljica Liliana Resnick s kratkometražnim filmom Distances u studenom će sudjelovati na 20. tjednu eksperimentalonog filma u Madridu (20. – 27. studenog 2010.). Distances je u listopadu bio prikazan u sklopu Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Čileu - FeSanCor 2010. (18. – 25. listopad 2010.).

Rumunjski festival Anim'est ugostio zagrebački Animafest

Ovogodišnje 5. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma Anim'est ugostio je te predstavio zagrebački Animafest. Prikazana su dva programa filmova s ukupno 22 hrvatska kratkometražna animirana filma.

Festival u Bukureštu održan je od 7. do 17.  listopada 2010.

Popis filmova predstavljenih na festivalu u Bukureštu pogledajte ovdje.
 

Projekt Mice odabran za Junior Cross Media Market u Amsterdamu

Animirani i interaktivni projekt Mice (The Cat Time Stories) odabran je za Junior Cross Media Market na Cinekid Film Festivalu u Amsterdamu. Nakon sudjelovanja na Cartoon Forumu u Mađarskoj u rujnu ove godine, ovo je drugi europski forum na kojem se je predstavio novi projekt u produkciji Bulaja naklade.

Junior Cross Media Market je namijenjen novim projektima koji kombiniraju filmski ili televizijski sadržaj sa dodatnim sadržajima namijenjenim za Internet, igre, društvene mreže, mobilne uređaje, virtualne svjetove i dr. Cinekid je ugledni međunarodni festival filma, TV-a i novih medija za djecu i mladež, najveći takav na svijetu, i ovo je njegovo 24. izdanje.

Sajam se održao od 27. do 29. listopada 2010., a projekt Mice predstavile su redateljica Helena Bulaja i animatorica Dea Jagić.

Arsen Oremović na konferenciji međunarodnog udruženja kritičara FIPRESCI u Tunisu

Arsen Oremović pozvan je kao predstavnik društva hrvatskih filmskih kritičara na dvodnevnu konferenciju međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI koja se je održala u Karatagi, u Tunisu. Konferencija na temu Filmska kritika danas održana je za vrijeme trajanja Međunarodnog filmskog festivala u Kartagi (23. – 30. listopada 2010.), a na konferenciji se razgovaralo o ulozi i statusu profesionalnih filmskih kritičara.

Naslovne fotografije: Nespavanje ne ubija; Mice

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.