Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na CPH:DOX-u

Međunarodni festival dokumentarnog filma CPH:DOX koji se od 1. do 11. studenog održava u Kopenhagenu ugostio je nekoliko hrvatskih naslova i filmaša. Zimsko čudo Željke Sukove i bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije dio su bogatog festivalskog programa, a renomirana mlada hrvatska animatorica Petra Zlonoga sudionica je ovogodišnjeg DOX:LAB-a.

Film Zimsko čudo (Winter/Miracle) riječke redateljice Željke Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka doživio je svoju svjetsku premijeru u programu NEW:VISION. Ovaj 60-minutni dokumentarac (čiji je radni naslov bio Lambada Fiumana) sniman je paralelno u Rijeci i Rio de Janeiru u koprodukciji Hrvatske (Udruga UKUS), Brazila i Danske.

Zimsko čudo nastalo je na inicijativu CPH:DOX-a, kao dio radionice DOX:LAB – transkulturalnog programa za razvoj i kasniji pitching projekata čiji su sudionici podijeljeni u parove u kojima sudjeluju po jedan autor iz Europe i jedan iz ostatka svijeta.

Ove godine na DOX:LAB-u sudjeluje nagrađivana hrvatska animatorica Petra Zlonoga, koja će imati priliku razviti dokumentarni projekt s redateljem Juliom Hernandezom Cordonom iz Guatemale te ga prezentirati na sljedećem izdanju CPH:DOX-a. O radionici više saznajte ovdje.

Također, spomenimo da će nagrađivani dokumentarac Posljednja ambulantna kola Sofije Iliana Meteva biti prikazan u programu TOP DOX koji se, kako stoji u opisu, sastoji od vrhunaca, hitova i bestsellera, tj. filmskih naslova koji su obilježili ovogodišnju festivalsku ponudu. Podsjetimo, radi se o bugarsko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji koja je premijerno prikazana na Tjednu kritike ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojila i France 4 Visionary Award. Film je uspješan festivalski niz nastavio na Karlovym Varyma gdje je osvojio Grand prix, a nagrađen je i na ostalim renomiranim festivalima, između ostalog i u Jihlavi i nedavno na DOK Leipzigu.

Festival CPH:DOX održava se od 1. do 11. studenog u Kopenhagenu, a više informacija o festivalu i programima potražite na njegovim službenim stranicama.

Naslovne fotografije: Zimsko čudo; Posljednja ambulantna kola Sofije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.