Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 70. Filmskom festivalu u Cannesu

Na 70. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 17. do 28. svibnja 2017., u programu „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) prikazat će se kratkometražni igrani film Trešnje Dubravke Turić, a Hrvatski audiovizualni centar i ove će godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

„15 dana autora“: Trešnje Dubravke Turić

Kratkometražni igrani film Trešnje redateljice Dubravke Turić, snimljen u produkciji zagrebačkog Kinematografa, priča je o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

Film je nastao prema motivima priče spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević. Scenarij potpisuje Jelena Paljan, direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu, a za oblikovanje zvuka bila je zadužena Dubravka Premar. Za scenografiju je zaslužna Petra Poslek, za kostimografiju Morana Starčević, a glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko. Producentica filma je Dijana Mlađenović iz Kinematografa.

Program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) ove se godine po 49. put održava od 18. do 28. svibnja, paralelno s festivalom u Cannesu, te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha

Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar desetu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). U sklopu market-projekcije bit će prikazan Moj život bez zraka, dugometražni dokumentarni film redateljice Bojane Burnać koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom Kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs. Također, predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije filmskim profesionalcima na sajmu – kupcima i festivalskim selektorima – ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju – kao logistička i lobistička podrška – svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije aktualne hrvatske filmske produkcije izdana je promotivna publikacija What’s Cooking in Croatia? II/2017 s fokusom na nove hrvatske filmove, koja se može preuzeti na ovoj poveznici.

Short Film Corner

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Riječ je o filmovima 13+ Nikice Zdunić, Mliječni zub Saše Bana, Gamer Girl Irene Jukić Pranjić, Po čovika Kristine Kumrić, Sve bih ostavio ovdje Ivana Faktora, U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović, Posljednji izazov Božidara Trkulje, Crvenkapica Redux Danijela Žeželja, Grimizno Dijane Mlađenović i Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.