Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 57. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu

Na 57. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, koji se ove godine održava od 3. do 13. studenog, bit će prikazana ukupno četiri domaća naslova. Riječ je o dugometražnom igranom filmu S one strane i kratkometražnom naslovu Zvir te o dvije manjinske koprodukcije; dugometražnim igranim filmovima Dobra žena i Sieranevada. Uz to, na industrijskom dijelu festivala AGORA sudjelovat će jedna hrvatska filmašica i jedan projekt u razvoju.

U programu Pregled Balkana (Balkan Survey), koji donosi recentna ostvarenja s Balkana, u glavnom natjecateljskom programu bit će prikazan S one strane Zrinka Ogreste, te manjinske koprodukcije Dobra žena Mirjane Karanović, (hrvatski koproducent je Nukleus film) i Sieranevada rumunjskog redatelja Christia Puiua (hrvatski koproducent je Spiritus Movens).

U izboru kratkometražnih filmova u istom programu (Pregled Balkana/Balkan Survey) bit će prikazan film Zvir Miroslava Sikavice. Ovaj je naslov već prikazan na festivalima u Meksiku, Luksemburgu, Sloveniji i Kini, a nagrađen je na Filmskom festivalu u Cannesu, te na Sarajevo Film Festivalu i Filmskom festivalu u Quebecu.

Uz to, u industrijskom dijelu festivalskog programa 'AGORA' sudjeluju dva hrvatska predstavnika. Naime, Međunarodni filmski festival u Solunu i Locarno film festival ove godine pokreću pilot projekt (Locarno Industry Academy International in the South Eastern Europe and the Mediterranean), koji pomaže mladim filmskim radnicima da prošire svoja znanja o međunarodnoj prodaji i distribuciji, marketingu i sastavljanju filmskih programa. Hrvatska predstavnica u programu koji traje od 7. do 11. studenog je voditeljica Odjela kinoprikazivaštva HAVC-a Rea Rajčić

U programu 'AGORA Projekti u razvoju' (AGORA Work in progress), na kojemu pozvani filmaši prezentiraju svoje projekte producentima, distributerima i predstavicima festivala, sudjelovat će i Siniša Juričić iz zagrebačkog Nukleus filma s projektom Rudar slovenske redateljice Hanne Slak

Međunarodni filmski festival u Solunu jedan je od najstarijih u Europi. Osnovan je 1959. godine i jedno je od najvažnijih mjesta za promociju regionalnih kinematografija. Ove godine prikazat će filmove u više od deset programa, a uz to održat će se i četiri industrijska programa.

Više informacija saznajte na službenoj festivalskoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.