Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 40. Annecyju

U ponedjeljak 13. lipnja, počinje 40. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, jedne od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije, u čijem se programu prikazuju dva hrvatska naslova. U službenu konkurenciju kratkometražnih filmova uvršten je Planemo u režiji Veljka Popovića, a izvan konkurencije prikazuje se eksperimentalno kratkometražno ostvarenje Dota Petre Zlonoge. 

Animirana znanstveno-fantastična priča Planemo je alegorija o čovjeku izbačenom iz „društvene orbite“. Scenarij, režiju, dizajn i montažu potpisuje Veljko Popović, za animaciju su bili zaduženi Siniša Mataić, Natalia Marcos i Kristijan Dulić, 3D modeliranje odradio je Milivoj Popović, a glazbu potpisuje Siniša Jakelić. Film je nastao u produkciji Lemonade 3D/Krupni kadar i koprodukciji 3D2D animatora, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio. 

Dota u režiji Petre Zlonoge nastala je povodom obilježavanja pedesetogodišnjice zagrebačkog Genre film festivala (GEFF, 1963.-1970.) na temu “Antifilm i nove tendencije u filmu”. Riječ je o vizualno-auditivnom tkanju u kojem je osnova animirana linija, a potka ženski glas. Kroz rad i tijek vremena isprepliće se ono što je tkano i ona koja tka. Film je nastao u produkciji Kinokluba Zagreb, a o distribuciji brine zagrebački Bonobostudio. 

Oba filma sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

U okviru festivala, koji traje do 18. lipnja, na MIFA marketu u kategoriji Transmedije predstavlja se animirani film i video igra U snu san/Before You Wake_Discover Tesla’s Secret Invention, redatelja i scenarista Branislava Brkića te producentice Helene Bulaja Madunić. Također, na konferenciji za medije kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) bit će predstavljena hrvatska manjinska koprodukcija, animirani film Ježeva kuća, koji nastaje u koprodukciji NFB-a i hrvatskog Bonobostudija, a čiju režiju i scenarij potpisuje hrvatsko-kanadska autorica Eva Cvijanović.

Sve ostale informacije o programu i festivalu potražite na njegovim službenim stranicama

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.