Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 30. Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu 

Na ovogodišnjem izdanju Cottbus Film Festivala u raznim će se programskim sekcijama prikazati četiri hrvatska filma. Osim toga, u sklopu koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus predstavit će se debitantski dugometražni igrani film Koke redatelja i scenarista Igora Jelinovića te Zatvoreno za javnost redateljice i scenaristice Vanje Juranić. Festival koji je posvećen istočnoeuropskoj kinematografiji održava se od 8. do 13. prosinca u kinima, a program će biti dostupan i online, sve do 31. prosinca. Sajam Connecting Cottbus održava se online, od 4. do 6. studenog. 

Višestruko nagrađivani film Mater redatelja i scenarista Jure Pavlovića prikazuje se u sklopu Natjecateljskog programa igranog filma 30. izdanja Festivala istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu. U sekciju Spectrum uvršteno je 13 naslova od čega i dva hrvatska: satirični triler Ivana-Gorana Viteza Dopunska nastava i manjinska hrvatska koprodukcija Ja sam Frank Metoda Peveca (hrvatski koproducent je Interfilm). 

Još jedna manjinska hrvatska koprodukcija prikazuje se i u programu O frustraciji i slobodi; riječ je o filmu U slučaju rata redatelja Jana Geberta nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatske producentice su Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević, Hulahop). 

Festival se održava od 8. do 13. prosinca u kinodvoranama, a program će njemačkoj publici biti dostupan i online streamingom, sve do 31. prosinca. Sve ostale informacije o festivalu možete pronaći na ovoj poveznici

Osim toga, na koprodukcijskom sajmu Connecting Cottbus, kroz pitching sekciju cocoPITCH predstavit će se dva projekta iz Hrvatske. Debitantski dugometražni igrani film Koke redatelja i scenarista Igora Jelinovića i producentice Ree Rajčić (Eclectica) te dugometražni igrani film Zatvoreno za javnost redateljice i scenaristice Vanje Juranić i producenta Damira Terešaka (Maxima film). Oba projekta sufinancirana su i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Jedna od nagrada za razvoj projekta u sklopu ovogodišnjeg cocoPITCH-a, u iznosu od 5 000 eura, dodijelit će se i pod pokroviteljstvom HAVC-a. Spomenuti iznos namijenjen je za realizaciju i koprodukciju jednog od odabranih projekata s Hrvatskom, a koji će odabrati za to formiran žiri. 

Koprodukcijski sajam Connecting Cottbus održava se online, od 4. do 6. studenog.

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. Ove godine na festivalu se dodjeljuje 16 nagrada, a više detalja pronađite na službenoj stranici Cottbus Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.