Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 15. Beldocsu

U sklopu 15. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs prikazuju se dva hrvatska naslova. Muzej revolucije Srđana Keče otvorio je festival 11. svibnja u Domu omladine Beograda, a prikazao se u sklopu nacionalnog natjecateljskog programa, dok je Tvornice radnicima Srđana Kovačevića uvršten u program izvan konkurencije. Osim toga, hrvatski filmaši sudjeluju i na Beldocs sajmu u sklopu industrijskog programa. 

"Čast mi je da ovaj film otvara Beldocs, festival koji već godinama unazad njeguje program pun filmskih dragulja i jača vezu dokumentarnog filma u Srbiji s regionalnom i svjetskom scenom. Premijera 'Muzeja revolucije' u Srbiji je za mene poseban događaj. Nadam se da će publika u filmu pronaći jedan novi pogled na Beograd i na naše društvo, kao i bliskost sa životima koji su u njemu prikazani," rekao je Srđan Keča, autor filma Muzej revolucije, povodom premijere u Beogradu.

Film je imao svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, gdje je uvršten među dvanaest filmova nominiranih za nagradu Najbolji debitantski dugometražni dokumentarac (Best First Feature). Prikazao se i na zagrebačkom Human Rights Film Festivalu prošle godine, kada je bio i dio konkurencije Filmskog festivala u Trstu. Nedavno je imao i sjevernoameričku premijeru na Hot Docsu u Torontu, francuskoj se publici predstavio na festivalu Jean Rouch u Parizu, austrijskoj na festivalu Crossing Europe u Linzu, a uskoro slijedi i projekcija na Međunarodnom filmskom festivalu u Guadalajari. 

Producenti filma Muzej revolucije su Vanja Jambrović (Restart) i Srđan Keča (Uzrok), a koproducenti Lukás Kokes (češki Nutprodukce), Hrvatska radiotelevizija i Al Jazeera Documentary Channel (Katar). 

Osim toga, na ovogodišnjem Beldocsu prikazuje se i hrvatski film Tvornice radnicima Srđana Kovačevića. Film je dio programa Posebne projekcije, namijenjen "hrabrim i beskompromisnim" naslovima. 

Dugometražni film, nastao pod okriljem producentske kuće Fade In, nedavno se "vratio" iz Linza, s festivala Crossing Europe, s nagradom za najbolji dokumentarac, a trenutno se prikazuje i u nezavisnim kinima diljem Hrvatske. 

Film Tvornice radnicima imao je svjetsku premijeru u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, a do sad je osvojio nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, zatim nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu. Dobitnik je i nagrade Oktavijan za Najbolji dugometražni dokumentarni film. Producenti filma su Sabina Krešić i Luka Venturin.

Osim filmskog programa, Beldocs nudi i bogati industrijski program. Na Beldocs sajmu (Beldocs Market) sudjeluju i hrvatski filmaši: Oliver Sertić iz Restarta (prodaja i distribucija), Maja Jelisić CooperAntonija Horak iz Docs Klasik TV-a (televizijski nakladnici) i Inja Korać iz Motovun Film Festivala (festivali). 

Beldocs je jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom djelu Europe. Podijeljen je u 12 programskih cjelina te dodjeljuje šest nagrada u četiri natjecateljska programa. Osim filmskih projekcija, na Beldocsu se odvija i niz panela i masterclass predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodjeljuju se i novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine Beldocs okuplja preko 150 međunarodnih stručnjaka u audiovizualnoj industriji.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.