Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 14. Beldocsu

U sklopu 14. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, svoju će međunarodnu premijeru imati kratkometražni film Još malo do Nove godine Marka Bičanića. a na beogradskom festivalu prikazuju se i dugometražni filmovi Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara te Sava redatelja Matthewa Somervillea i producenta Tibora Kesera. Uz to, jedan hrvatski projekt sudjeluje u industrijskom programu "Akademija Beldocsa", a dvoje hrvatskih filmaša dio su žirija natjecateljskih programa. Ovogodišnji Beldocs se odvija u hibridnom formatu, od 9. do 16. rujna. 

Još malo do Nove godine kratkometražni je dokumentarni film autora Marka Bičanića koji nastaje u produkciji Akademije dramske umjetnosti (ADU) te u koprodukciji Blanka, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film prati trinaestogodišnjeg Matea koji, usprkos epidemiji, uživa na zimskim praznicima – igra se s prijateljima i stalno baca petarde iščekujući Novu godinu. Nekoliko dana prije samog dočeka idilu prekida razoran potres koji pogađa susjednu županiju. 

Bičanićevu filmu projekcija na Beldocsu, u sklopu programa "Povetarac", bit će međunarodna premijera. 

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, u sklopu Teen programa, prikazuje se i dugometražni dokumentarni film Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara, koji je na posljednjem ZagrebDoxu osvojio Nagradu publike. Film se trenutno prikazuje u zagrebačkim kinima Dokukino KIC te na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, a nakon toga slijede projekcije u Puli, Karlovcu, na Braču te u Pakracu, Đakovu, Petrinji... Cijelu jesensku turneju filma možete popratiti ovdje

Uz to, na Beldocsu će svoju srpsku premijeru imati i film Sava redatelja Matthewa Somervillea i producenta Tibora Kesera. Riječ je o dokumentarnom putovanju dugom 990 km kroz zemlje koje su nekad bile u zajedničkoj državi - Jugoslaviji. U ovom filmu priroda dobija svoj glas i razgovora sa svojim ljudima, istražujući kompleksnu vezu između granica, vode i nacionalnosti. Sava je svjedok ljudske povijesti, spona između istoka i zapada, granica velikih carstva i veza između nacija. Glas "Save" daje glumica Mira Furlan. Film se na Beldocsu prikazuje u programu Posebne projekcije.

Osim filmskog programa, koji ove godine posjetiteljima uživo i online nudi sveukupno 109 naslova iz cijeloga svijeta, na Beldocsu se odvija i industrijski program – Beldocs Industry. Jedan od događaja za filmske profesionalce je i "Akademija Beldocsa" (Beldocs Academy), intenzivni edukativni program namijenjen VR radovima i 360° videoprodukciji. Na "Akademiji" sudjeluje samo četiri projekta, a jedan od njih je i hrvatski projekt Mjesto autora Marka Mrvoša. Sudionici programa će pohađati radionice i predavanja kako bi se pripremili za javnu pitching prezentaciju. Projekte će ocjenjivati tročlani žiri, a najbolji projekt osvojit će novčanu nagradu. 

Osim toga, hrvatski filmaši članovi su žirija 14. Beldocsa: koselektor Human Rights Film Festivala Igor Marković odlučivat će o najboljem filmu Međunarodnog natjecateljskog programa, a redatelj Josip Lukić odabrat će najbolji kratkometražni film festivala. 

Program ovogodišnjeg Beldocsa odvija se na nekoliko beogradskih lokacija, u skladu s epidemiološkim mjerama, a filmovi će tijekom trajanja festivala biti dostupni online, na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.