Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmaši na najstarijem festivalu eksperimentalnog filma u Sjevernoj Americi

U utorak, 20. ožujka počinje 56. izdanje Filmskog festivala u Ann Arboru na kojem će se u natjecateljskom programu prikazati tri hrvatska naslova, dok će još dvoje naših filmaša ostvariti zapažene nastupe.

U festivalskoj konkurenciji nalaze se tri filma hrvatskih autora: eksperimentalni kratkometražni Trip (Marko Meštrović) Marka MeštrovićaSkoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija te animirani kratkometražni Crvenkapica Redux  Danijela Žeželja. Također, u Ann Arboru svoju će svjetsku premijeru u četvrtak, 22. ožujka imati film Potpoljeno blago (Sunken Treasure) redateljice Shanne Maurizi, na kojem je kao snimateljica zvuka i naratorica filma radila riječka filmašica i glazbenica Ana Jurčić. Film je sniman u Sloveniji i Hrvatskoj gdje je Maurizi boravila u rezidenciji riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Istražujući podvodne špilje Slovenije i potopljene brodove pod Jadranom, redateljica se poigrava s formom podvodnog dokumentarca a lá Jacques Cousteau.

U popratnom programu Ann Arbora svoje će radove te radove riječkog Filmaktiva predstaviti filmolog i redatelj Marin Lukanović, a u sklopu posebnog programa četiri kratka filma proslavljenog slovenskog redatelja i snimatelja Karpa Godine. Riječ je o radovima nastalima u Jugoslaviji početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koji nježnom ironijom propituju koncept bratstva i jedinstva (Zdravi ljudi za razonodu), ismijavaju besmislenost vojnog roka (O ljubavnim vještinama) i pomiču granice slobode (Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk i Nedostaje mi Sonia Henie). Filmove spaja kruto nepomična kamera, pažljivo komponirani kadrovi i duhovito korištenje glazbe.

Filmski festival u Ann Arboru najstarijiji je festival avangardnih i eksperimentalnih filmova u Sjevernoj Americi, a osnovao ga je 1963. godine George Manupelli. Radi se međunarodno priznatom prvoklasnom okupljnju nezavisnih filmaša i umjetnika koje će od 20. do 25. ožujka predstaviti 40 programa te više od 180 filmova svih dužina i žanrova, odbaranih između 3 000 prijavljenih naslova iz 65 zemalja. Fond nagrada iznosi 20 000 dolara u gotovini te servisne usluge za fimaše. Filmski festival u Ann Arboru ujedno je i jedan od kvalifikacijskih festivala za nagradu 'Oscar'. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama Festivala.

Naslovne fotografije: prozori iz filmova Trip (Marko Meštrović)Crvenkapica Redux, Skoro ništa: i dalje noć

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.