Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmaši na festivalu Kino Pavasaris u Litvi

Filmski festival u Vilniusu Kino Pavasaris u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazat će igrane filmove Po čovika i Zvir te četiri manjinske koprodukcije, igrane filmove Dobro utrošeno poslijepodne i Crveno, uz animirane Noćna ptica i Putujuća zemlja. Dugometražni igrani film Ne gledaj mi u pijat uvršten je u natjecateljski program Nova Europa – nova imena, a u revijalne programe uvrštene su manjinske hrvatske koprodukcije, dugometražni igrani film Sieranevada, dugometražni dokumentarac Gogitin novi život i dugometražni igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem!. Međunarodni filmski festival u Vilniusu Kino Pavasaris održava se od 23. ožujka do 6. travnja u Litvi.

Natjecateljski program Nova Europa – nova imena sačinjavaju debitantski filmovi redatelja iz srednje i istočne Europe koji tematiziraju potragu za identitetom na inovativno filmičan način. U ovaj program je uvršten dugometražni igrani film Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat.

Od ukupno 32 filma u natjecateljskom programu kratkometražnog filma čak šest ih je hrvatskih. Publika u Vilniusu tako će moći vidjeti višestruko nagrađivanu Zvir Miroslava Sikavice te Po čovika, debitantsko ostvarenje Kristine Kumrić. Njima se pridružuju još dva kratkometražna igrana filma nastala u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, Crveno Tome Waszarowa kojemu je koproducent hrvatska Eclectica i Dobro utrošeno poslijepodne slovenskog redatelja Martina Turka, kojeg je koproducirao hrvatski Studio Dim. Izbor hrvatskih filmova zaključuju dvije animirane koprodukcije hrvatskog Bonobostudija Noćna ptica Špele Čadež i Putujuća zemlja bugarskog redateljskog dvojca Vesele Dančeve i Ivana Bogdanova.

U revijalnom programu filmskih velikana bit će prikazana Sieranevada Christija Puiua, dugometražni igrani film nastao u korpodukciji hrvatskog Spiritus Movensa.

Gogitin novi životdugometražni dokumentarac Levana Koguashvilija i hrvatskog koproducenta Daria Domitrovića uvršten je u nenatjecateljski program dokumentarnih filmova, dok će se dugometražni igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! Žige Virca naći u programu koji prikazuje hibridne forme između igranog i dokumentarnog filma. Hrvatski koproducent je Nukleus film.

Ove godine održava se 22. izdanje Međunarodnog filmskog festival u Vilniusu Kino Pavasaris koji je kroz godine postao najveće filmsko događanje u Litvi. Više o festivalu možete saznati na njegovim službenim internetskim stranicama

Naslovne fotografije: Zvir; Po čovika; Ne gledaj mi u pijat

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.