Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski dugometražni filmovi na 20. Cinemamedu u Bruxellesu 

Na jubilarnom 20. izdanju Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed prikazuju se četiri hrvatska dugometražna igrana filma te jedan dokumentarni. Festival se u potpunosti održava online, od 26. studenog do 5. prosinca. 

U službenom programu, ističu s Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed, nalaze se filmovi koji istražuju 'veze koje nas zbližavaju'. U programu dugometražnih naslova nalaze se čak četiri hrvatska filma. Riječ je o debitantskom filmu Jure Pavlovića Mater te hrvatskim manjinskim koprodukcijama Mare Andree Štake (hrvatska koproducentica je Tena Gojić, Dinaridi Film), Otac Srdana Golubovića (hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film) i Moje jezero Gjergja Xhuvanija (hrvatski koproducent je Zvonimir Munivrana, Corvus film). 

Svi spomenuti naslovi ove su godine prikazani na nizu domaćih i međunarodnih festivala, na kojima su osvajali mnoge nagrade i priznanja. Mater, koja je svoju svjetsku premijeru imala u programu prestižnog 'Black Nights' filmskog festivala u estonskom Tallinnu, u Puli je osvojila tri Zlatne Arene, a nagradama se ovjenčala i na festivalima u Italiji (Taormina Film Festivalu), Srbiji (beogradski FEST), Makedoniji (Cinedays), Francuskoj (Međunarodni filmski festival u Saint-Jean-de-Luzu) i drugima. 

Švicarsko-hrvatski film Mare Andree Štake svoj je festivalski put započeo na glasovitom Berlinaleu, da bi kasnije bio prikazan na Sarajevo Film Festivalu na kojem je osvojio dvije nagrade te na nizu drugih međunarodnih festivala, među kojima je i CinEast u Luksemburgu, gdje je osvojio Posebnu nagradu žirija. Film je u cijelosti snimljen na području Konavala, nadomak Dubrovnika. 

Otac Srdana Golubovića je također svoju svjetsku premijeru doživio na Berlinaleu, na kojem je osvojio dvije nagrade. Nakon hrvatske premijere na Pulskom filmskom festivalu, gdje ga je publika ocijenila prosječnom ocjenom od 5,00, bio je uvršten u 36 najboljih europskih ostvarenja koja su konkurirala za 'europskog Oscara' - nagradu Europske filmske akademije. Osim toga, Goran Bogdan je za naslovnu ulogu osvojio nominaciju za najboljeg europskog glumca. Otac se u kinima diljem zemlje prikazuje od 19. studenog. 

U istom programu je i albansko-talijansko-makedonsko-hrvatski naslov Moje jezero nedavno preminulog redatelja, scenarista i producenta Gjergja Xhuvanija koji je ove godine prikazan na Balkan Film Festivalu te na Tirana Film Festivalu. Priča je to o mladiću imena Kristo koji živi u selu na rubu prekrasnog Prespanskog jezera, vodene površine podijeljene granicama triju balkanskih zemalja – Albanije, Makedonije i Grčke. Kako bi prehranio svoju obitelj, Kristo postaje krijumčar marihuane... 

U sklopu programa dokumentarnog filma Cinemameda prikazuje se dugometražni film Tomislava Žaje, Susjedi. Film je svoju svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju ZagrebDoxa, na kojem je osvojio nagradu publike za najbolji film, a od tada je prikazan na 36 međunarodnih festivala. Svoju 12. nagradu nedavno je osvojio na online izdanju festivala Aesthetica koji se inače odvija u Yorku u Engleskoj. Priznanjima se, između ostalog, 'okrunio' i na SEEfestu, Danima hrvatskog filma, Liburnia Film Festivalu i drugima

Na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed prikazat će se 26 dugometražnih filmova te 13 kratkometražnih. Festival se u cijelosti odvija online, putem VOD (video-on-demand/video na zahtjev) platforme Sooner, od 26. studenog do 5. prosinca. 

Više o programu i ostalim detaljima festivala pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.