Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski dokumentarni naslovi na 28. Astra Film Festivalu u Rumunjskoj

U sklopu natjecateljskog programa namijenjenom filmovima iz Istočne i Srednje Europe 28. Astra Film Festivala, koji se od 5. do 12. rujna odvija u rumunjskom gradu Sibiu te online, prikazuju se tri hrvatska dokumentarna uratka, od kojih će jedan, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, na festivalu imati svjetsku premijeru. 

Dugometražni dokumentarni film Nun of Your Business autorice Ivane Marinić Kragić dio je natjecateljskog programa "Istočna i Srednja Europa" (Central & Eastern Europe Competition) 28. izdanja najveće manifestacije dokumentarnog filma u Rumunjskoj - Astra Film Festivala. Film je nedavno osvojio nagradu na Festivalu europskog filma Palić, a svjetsku je premijeru imao na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, na kojem se ovjenčao nagradom publike.

Osim Nun of Your Business, u sklopu istog programa Astra Film Festivala, prikazuje se i Nulti krajolik Brune Pavića koji se publici prvi puta predstavio na festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi, krajem 2020. godine. Film je nedavno na domaćem Liburnia Film Festivalu osvojio dvije nagrade - za najbolju kameru (Andrea Kaštelan) te za najbolji dizajn zvuka (Vjeran Šalamon). 

Hrvatska manjinska koprodukcija Na kraju svijeta bjeloruske redateljice Anne Savchenko na rumunjskom će festivalu, također u sekciji "Istočna i Srednja Europa" imati svoju svjetsku premijeru. Premijerna projekcija na rasporedu je u ponedjeljak, 6. rujna. 

Na kraju svijeta prikazuje život na granici između Litve i Bjelorusije. Sat vremena vožnje od Vilniusa, glavnog grada Litve, svi moraju proći strogu graničnu kontrolu, pri napuštanju “Slobodnog zapada” prema Bjelorusiji, “posljednjoj diktaturi u Europi”. Ono što je nekad bila protočna granica između sovjetskih republika danas je jedan od zaboravljenih rubova Europe, sa schengenskom ogradom koja dijeli zajednice, obitelji i živote. Prelazak ove granice dugotrajan je i gotovo apsurdan proces. Međutim, postoje ljudi koji se svakodnevno suočavaju s ovom granicom. Jednostavne dnevne rutine posjećivanja rodbine i prijatelja, odlaska u crkvu ili na groblje poremećene su kompliciranim procesima koji uključuju precizne raspored prelaska granice, dobivanja viza i druge složene birokratske procedure.

Film je dio šestodijelnog dokumentarnog serijala Granice (Borderline) autora Frederik Nicolaia, dobio je potporu za TV prikazivanje Potprograma MEDIA te je potpomognut sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj dokumentarnog TV serijala te za manjinsku koprodukciju.

Serijal su producirali Frederik Nicolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška) i Lukas Trimonis (Inscript, Litva). 

U službenom natjecateljskom programu Astra Film Festivala ove se godine prikazuje 43 naslova iz cijeloga svijeta. Osim u kinodvoranama te na projekcijama na otvorenom, publika će filmove iz glavnog programa moći pogledati i online

Više o festivalu možete pronaći na njegovoj službenoj stranici

Naslovne fotografije: vizual Astra Film Festival; scene iz filmova Nun of Your Business; Nulti krajolik; Na kraju svijeta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.