Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski dokumentarni filmovi na IDFA Forumu 2019.

IDFA Forum je koprodukcijski forum namijenjen razvoju i predstavljanju kreativnih dokumentarnih filmova i multimedijalnih projekata kroz nekoliko specijaliziranih programa, a odvija se od 24. do 27. studenog u sklopu 32. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu. Od 730 prijavljenih projekata za sudjelovanje na Forumu izabrano je 60, a među njima su i dva hrvatska. 

Na IDFA Forumu 2019. predstavit će se Alice (Alice in Mother's Land) redateljice Zhanne Agalakove. Dugometražni dokumentarni film prati novinarku koja osjeća da gubi vezu sa svojom zapadnjački orijentiranom kćeri te ju odlučuje povesti na putovanje po Rusiji, u potrazi za zajedničkim korijenima. No, kćer u tome vidi još jednu od maminih novinarskih propagandi. Film produciraju Magdalena Petrović i Tatjana Božić (LEWA Productions), a koproducent je tvrtka KinoDoc (Giorgio Savona). Scenarij za film potpisuju Zhanna Agalakova, Tatjana Božić i Giorgio Savona, koji je i direktor fotografije. Projekt je razvijan na radionici Ex Oriente, a predstavljao se i na koprodukcijskom forumu Baltics Sea Docs u Rigi. Alice se razvija i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Na forumu sudjeluje i film Muzej revolucije redatelja, scenarista, snimatelja i producenta Srđana Keče. Film je priča o napuštenom projektu arhitekta Vjenceslava Richtera koji je imao viziju izgraditi muzej koji bi 'čuvao istinu o nama'. U ostacima tog utopijskog projekta nastaje prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru. Film je na ovogodišnjem ZagrebDoxu, u sklopu programa usavršavanja ZagrebDox Pro dobio nagradu HBO Europe, diplomu i sredstva za daljnji razvoj, a prošle se godine predstavio na Beldocs in Progress. Muzej revolucije nastao je u produkciji hrvatskog Restarta (Vanja Jambrović) i srpskog Uzroka, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

IDFA Forum je jedan od najznačajnijih koprodukcijskih foruma u svijetu, namijenjen razvoju i predstavljanju kreativnih dokumentarnih filmova i multimedijalnih projekata kroz nekoliko specijaliziranih programa pred više od 200 prodajnih zastupnika, televizijskih urednika i festivalskih predstavnika, kao i potencijalnim financijerima i partnerima koje je IDFA odabrala specifično za odabrane projekte. Forum se odvija od 24. do 27. studenog, a za sudjelovanje se ove godine prijavilo 730 projekata, od kojih je odabrano njih samo 60.

U sklopu industrijskoj djela Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu odvija se i filmski sajam Docs for Sale. Riječ je o online katalogu koji će potencijalnim kupcima biti dostupan idućih godinu dana, a u njega je svake godine uvršteno oko 600 naslova. Među njima su, za sada, i tri hrvatska dokumentarna naslova: Susjedi Tomislava Žaje, Pouke o čovječnosti Branka Ištvančića te Nulti krajolik Bruna Pavića. Cjelokupna selekcija dokumentarnih filmova na sajmu Docs for Sale bit će poznata početkom studenog. 

Osim toga, u industrijskom dijelu festivala odvija se i edukativni program IDFA Academy za obuku mladih filmaša, na kojem će sudjelovati i hrvatska producentica Tamara Babun. Radi se o intenzivnom četverodnevnom programu tijekom kojeg će polaznici (popis svih polaznika pronađite ovdje) steći dodatna znanja o tržištu dokumentarne industrije i iz prve ruke učiti o trendovima u dokumentarnom stvaralaštvu.  Program se sastoji od masterclassova etabliranih redatelja te manjih sesija na temu dosega i distribucije, a polaznici sudjeluju i na okruglim stolovima te jedan-na-jedan sastancima radi umrežavanja. 

Međunarodni festival dokumentarnog filma IDFA jedan je od najznačajnijih festivala te vrste, na kojem se godišnje okupi oko 300 tisuća posjetitelja i tri tisuće ljudi usko vezanih za filmsku, odnosno dokumentarističku industriju. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.