Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski dokumentarci u kinima u Zagrebu i Rijeci

U zagrebačkom Dokukinu KIC i riječkom Art kinu Croatia gledatelji će u siječnju moći uživati u recentnim dokumentarnim ostvarenjima hrvatskih redatelja.

Dokukino KIC svoj filmski program u 2015. započinje pregledom najboljih domaćih filmova prethodne godine, koji su nagrađeni na 12. Liburnia Film Festivalu. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a publika će moći razgovarati s autorima filmova i ostati na druženju povodom najave idućeg, 13. Libunia Film Festivala.

Na programu će se naći 4. majmun redatelja Hrvoja Mabića, koji je na 12. Liburnia FF-u osvojio nagradu publike, a donosi priču o psihijatrijskoj bolnici Lopača pokraj Rijeke u koju se 2002. godine počinju primati djeca s poremećajem u ponašanju. Ubrzo gradom počinju kružiti kontroverze o njihovu tretmanu. Javna tajna koju grad nosi godinama razotkriva se u bolnim svjedočanstvima bivših štićenika, njihovih roditelja i liječnika uključenih u rad bolnice. 

Drugi film na programu je Mula, skupina korijenja svezanih zajedno redateljice Sabine Mikelić. Film je osvojio nagradu za najbolji regionalni film, a njime autorica na pomalo esejistički način ocrtava odnos, bliskost i udaljenost sa svojim roditeljima. 

Tu su i filmovi Maslačak Lovre Čepelaka koji je osvojio nagradu za najbolju fotografiju, a koji ulazi u neobičan svijet istarskog umjetnika Darka Brajkovića; zatim Ovrha Nevena Hitreca nagrađen nagradom za najbolji dizajn zvuka, koji donosi svakodnevicu obitelji Medak, obilato začinjenu administracijom, advokatima, pismenim upozorenjima, opomenama, tužbama i protutužbama zbog ovrhe; te Povratak posljednjeg Igora Paulića koji je osvojio posebno priznanje u regionalnom programu, a koji govori o Olegu Mandiću koji je kao 11-godišnji dječak bio posljednji uznik koji je živ napustio najveći i najozloglašeniji nacistički logor za istrebljenje, Auschwitz – Birkenau. Sada, sedam desetljeća kasnije, vraća se na mjesto masovnog zločina počinjenog kako nad njim, tako i nad ljudskošću. 

Raspored projekcija u zagrebačkom Dokukinu KIC potražite na ovom linku.

'Factumentarci putuju' u Rijeci

Krajem siječnja (od 29. do 31. 1.) u dokumentarcima će uživati riječka publika, koja će u Art kinu Croatia u sklopu programa 'Factumentarci putuju' vidjeti četiri dugometražna dokumentarna filma u produkciji te kuće. Bit će prikazan film Goli redateljice Tihe K. Gudac, nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film, koji govori o bolnoj obiteljskoj tajni začetoj prije šest desetljeća u logoru Goli otok.

Na programu je i Djeca tranzicije redatelja Matije Vukšića, dokumentarac koji prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Istražujući kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost, film govori o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost.

Čedo redatelja Nikole Strašeka govori o Čedi Šarabi, čovjeku s margine kakvog svakodnevno viđamo po ulicama, parkovima i tramvajima kako skuplja plastične boce i žica. Čedo ima 45 godina, beskućnik je, alkoholičar i narkoman bez legalnih izvora prihoda, a on i nekolicina njegovih prijatelja pristali su ispričati svoje životne priče. 

Klasa optimist u režiji Lane Šarić priča o suočavanju s potencijalno smrtonosnom bolešću - leukemijom i svemu onome što dolazi nakon liječenja. Kada sretnim spojem medicinskih dosega i liječničkih napora, uz pomoć obitelji i prijatelja te zahvaljujući vlastitoj borbenosti, pacijenti ozdrave, njihovi životi u potpunosti će se promijeniti. U izazovima koji ih čekaju najvažnije je biti optimist.

Raspored projekcija u Art kinu potražite na ovom linku.

Naslovne fotografije: Ovrha; 4. majmun; Goli; Djeca tranzicije; Čedo

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.