Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski animirani naslovi na 23. Međunarodnom filmskom festivalu u Guanajuatu

Na 23. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u meksičkom Guanajuatu, koji se u hibridnom obliku održava od 17. do 26. rujna, prikazuju se četiri kratkometražna hrvatska animirana filma u raznim programskim sekcijama. 

U natjecateljskom programu kratkometražnih eksperimentalnih filmova prikazuje se naslov Marka Tadića, Događaji za zaboraviti. Riječ je o vizualnoj ekspresiji snimljenoj na 16 mm filmu koja je zasnovana na arhivskim materijalima i pjesmi Hansa Magnusa Enzenbergera

Tadićevo djelo premijerno se prikazalo na prošlogodišnjem izdanju Festivala 25 FPS, a otad je obišao mnoštvo domaćih i inozemnih festivala, među kojima je i netom završeni Međunarodni festival kratkometražnog filma u São Paulu. Film nastaje u produkciji Kreativnog sindikata (Igor Grubić) i Zagreb filma (Vinko Brešan), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

U sklopu natjecateljskog programa VR radova prikazuju se Dislokacije Veljka i Milivoja Popovića, napravljene tehnikom 3D i 2D animacije te motion capture tehnologijom, u suradnji s plesačem Alenom Čelićem i koreografkinjom Nikolinom Dolfić. VR projekt svoju je svjetsku premijeru imao na festivalu animiranog filma u Ottawi, nakon čega je bio i dio konkurencije Annecyja, a nedavno se ovjenčao i nagradom za najbolji VR film na domaćem Betina Film Festivalu. 

Dislokacije nastaju u produkciji hrvatskog Prime Render studija te koprodukciji francuske kuće Bagan Films. Producenti su Veljko Popović i Milivoj Popović, a koproducenti Patrick Hernandez i Veronique Siegel. Projekt je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra te Grada Splita. 

Osim toga, dva hrvatska naslova dio su programa Midnight Madness posvećenom radovima koji slave seksualne raznolikosti. Riječ je o filmovima Cockpera Kate Gugić te Real Boy Irene Jukić Pranjić. Film Cockpera ovime nastavlja svoj bogati festivalski život, započet 2020. godine, kada je bio prikazan na prestižnim festivalima u Clermont-Ferrandu, Ottawi, Hirošimi, Zagrebu... Ove godine film je prikazan i u Tallinnu na festivalu Black Nights, u Nijmegenu na Go Short festivalu, u Palm Springsu na ShortFestu i mnogim drugima. Producent filma je Tomislav Buntak (ALU), a koproducent Vinko Brešan (Zagreb Film). 

Real Boy nedavno je prikazan na Danima hrvatskog filma te na festivalu Linoleum u Kijevu, a svjetsku premijeru doživio je na ovogodišnjem izdanju zagrebačkog Animafesta. Producent filma je Matija Pisačić (Umjetnička organizacija Anima), a film nastaje uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Međunarodni filmski festival Guanajuato jedan je od najvažnijih festivala u Srednjoj Americi za mlade filmaše, a pobjednički naslovi u kategorijama kratkometražnog igranog filma, kratkometražnog dokumentarnog filma i kratkometražnog animiranog filma direktno su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar. 

Ovogodišnje izdanje održava se na raznim festivalskim lokacijama od 17. do 26. rujna, a dio službenog programa bit će dostupan i online, putem službene stranice festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.