Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski animirani filmovi u natjecateljskim programima portugalske Monstre

Na festivalu animiranog filma Monstra, koji se održava od 16. do 26. ožujka u Lisabonu, prikazat će se dva hrvatska kratkometražna filma: animirani Mutne vode i eksperimentalni Dota. U programu su također i dvije animirane kratkometražne hrvatske koprodukcije, Noćna ptica i Putujuća zemlja.  

U natjecateljski program kratkometražnih filmova uvršten je eksprimentalni film Petre Zlonoga Dota. U istom programu naći će se i dvije hrvatske manjinske koprodukcije, animirani filmovi Putujuća zemlja bugarskog redateljskog dvojca Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova te Noćna ptica slovenske redateljice Špele Čadež. Obje koprodukcije nastale su u suradnji s hrvatskim Bonobostudijem. 

U Lisabonu će se prikazati i kratkometražni animirani film Ane-Marije Vidaković Mutne vode, koji se nalazi u programu posvećenom djeci, Monstrinha. Program je također natjecateljski, a najbolji film izabrat će svojim glasovima najmlađi posjetitelji.

Putujuća zemlja osvojila je nagradu za najbolji hrvatski film na Animafestu Zagreb 2016. godine, dok je Noćna ptica nagrađivana na DOK Leipzig, Etuida&Anima i Animateka festivalima, a ove godine prikazana je i na filmskom festivalu Sundance.

Lisabnonski festival animiranog filma Monstra ove godine će prikazati 130 filmova u kratkometražnoj i studentskoj konkurenciji. Uz nekoliko natjecateljskih programa, posjetiteljima nudi i fokus program na talijansku animaciju te brojne radionice, predavanja i izložbe. Više o festivalu možete saznati na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: Dota; Mutne vode

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.