Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski animirani filmovi u konkurenciji festivala u Ottawi

Tri će se hrvatska animirana kratkometražna filma prikazati u sklopu raznih programa Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, od kojih će jedan imati svjetsku premijeru. Uz to, održat će se i projekcija VR filma Dislokacije koji je 2020. godine osvojio nagradu u Ottawi te retrospektiva Marka Tadića koji je ujedno i član žirija. Svi filmovi koji će se prikazati u Ottawi su nastali u produkciji i/ili distribuciji kuće Bonobostudio. Festival se ove godine održava od 21. do 25. rujna. 

U sklopu programa Svjetska panorama svjetsku premijeru imat će nova stop animacija autorskog dvojca Ivane Bošnjak Volde i Thomasa Johnsona Volde, Sjeti se kako sam jahala bijelog konja

"Čast je prikazati film na festivalu animiranog filma u Ottawi. To je veliki i poseban početak festivalskog života našeg filma. Ovim filmom stvarali smo atmosferu i emocionalno putovanje naših likova kroz vrlo minimalističko poetsku formu. Zbog otvorenosti filma, publika ima prostora pronaći vlastitu interpretaciju i svoju vezu s njime. Nadamo se da će film doprijeti do široke publike s kojom ćemo imati prilike razgovarati te čuti njihova razmišljanja o temi," rekli su tim povodom autori. 

Film se bavi stanjem apatije kroz priču o konobarici koja razmišlja o bijegu iz vlastite stvarnosti i jednom gostu koji neprestano snima i preslušava zvukove u kafiću.

Sjeti se kako sam jahala bijelog konja producirao je Igor Grubić za Kreativni sindikat, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio. 

U natjecateljskim programima prikazuju se dva hrvatska kratkometražna animirana naslova. 

11 Vuka Jevremovića uvršten je u konkurenciju nenarativnih kratkih filmova, a projekcija u Ottawi bit će mu međunarodna premijera. Film je nastao u autorovoj samostalnoj produkciji, a distributer je, također, Bonobostudio. 11 je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Animafestu, na kojem je proglašen najboljim hrvatskim filmom. 

U sklopu programa namijenjenom djeci od 7 godina naviše, prikazuje se Pisma na kraju šume Jelene Oroz, koji je na Animafestu, pak, nagrađen posebnim priznanjem. Film se dosad prikazao na sedam međunarodnih festivala, od kojih je posljednji u Guanajuatu (Meksiko), gdje je bio dio službene konkurencije. Pisma na kraju šuma producirala je Vanja Andrijević za Bonobostudio, koji je ujedno i distributer filma. 

Osim toga, publika u Ottawi imat će priliku uživo pogledati i pobjednike VR konkurencije iz 2020. i 2021. godine kada se festival odvijao samo u online formatu, pa će se tako na programu naći i Dislokacije Veljka i Milivoja Popovića, pobjednički film VR natjecanja iz 2020. godine. Dislokacije nastaju u produkciji hrvatskog Prime Render studija (producenti su Veljko i Milivoj Popović) te koprodukciji francuske kuće Bagan Films. Bonobostudio distributer je i ovog filma.

Jedan od članova međunarodnog žirija ovogodišnjeg festivala je i hrvatski umjetnik i animator Marko Tadić, kojem će biti posvećen i retrospektivni program naziva "I Forgot to Remember to Forget: The Films of Marko Tadić". Jedan od filmova koji će se prikazati je i Dogođaji za zaboraviti, koji je prošle godine bio dio službenog programa festivala. Film je producirao Igor Grubić (Kreativni sindikat), koproducirao Vinko Brešan (Zagreb film), a distribuirao Bonobostudio. 

Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi jedan je od najstarijih i najznačajnijih svjetskih festivala animacije. Dobitnik Grand Prixa festivala direktno je kvalificiran za nominaciju za nagradu Oscar. Festival se ističe svojim izborom "uvrnute, provokativne i inspirativne animacije".

Sve detalje o programu festivala možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: vizual Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi; scene iz filmova Sjeti se kako sam jahala bijelog konja; 11; Pisma na kraju šume; Dislokacije; Dogođaji za zaboraviti

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.