Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski animirani filmovi u konkurenciji festivala PÖFF Shorts u Tallinnu

Tri hrvatska naslova prikazat će u sklopu međunarodnih natjecateljskih programa Festivala kratkometražnog filma i animacije PÖFF Shorts u estonskom Tallinnu, koji se odvija paralelno s 27. Filmskim festivalom 'Black Nights'. PÖFF Shorts se održava od 7. do 15. studenog. 

Međunarodna konkurencija ovogodišnjeg izdanja Festivala kratkometražnog filma i animacije PÖFF Shorts broji 104 naslova, odabrana od rekordnih 5400 prijava. 

Među njima su i tri hrvatska animirana filma. 

U prvom tematskom bloku (Shorts Animation Competition 1) nalazi se kratkometražni animirani film Obiteljski portret autorice Lee Vidaković. Film, koji se ovih dana prikazuje na 66. DOK Leipzigu, svjetsku je premijeru imao u sklopu Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, a nedavno se ovjenčao i glavnom nagradom u bugarskom gradu Varna, na Svjetskom festivalu animiranog filma. Obiteljski portret nastao je u produkciji Jadranske animacije, uz koprodukciju s francuskom kućom Vivement Lundi! i Biberche productions iz Srbije. Producent je Draško Ivezić, a koproducenti su Jean-François Le Corre i Nikolina Vučetić Zečević.

U petom bloku (Shorts Animation Competition 5) je Haljina za finale autorice Martine Meštrović. Film je svjetsku premijeru imao također na zagrebačkom Animafestu, gdje je odmah i osvojio posebno priznanje žirija, a međunarodnu premijeru na prestižnom festivalu u Annecyju. Film je dosad prikazivan na mnogim svjetskim festivalima, od kojih su posljednji Festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast u Luksemburgu, Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi, Međunarodni festival animiranog filma Fantoche u Badenu i drugi, a slijede mu i projekcije na čitavom nizu festivala diljem svijeta (Cinemed, Manchester Animation Festival, Cinanima...). Producent filma je Igor Grubić (Kreativni sindikat). 

U sklopu međunarodnog natjecanja filmova za djecu (Shorts Kids Animation Competition 1) prikazuje se i film Glazbene čarapice autorice Ane Horvat. Film je nastao prema knjizi "Glazbene čarapice" koju je napisala Nina Vađić, a ilustrirala Ana Kadoić. Likovima u filmu glasove daju Dražen Čuček, Jerko Marčić, Daria Knez Rukavina, Amanda Prenkaj i Janko Popović Volarić. Domaćoj se publici prvi put predstavio na Motovun Film Festivalu, a međunarodnoj na Anibaru u gradu Peć na Kosovu. Od tada je prikazan na mnogim festivalima, uključujući i onaj u francuskom Nancyju, a predstoje mu i prikazivanja u SAD-u (Chicago), Pekingu i Ateni. Producent filma je Igor Grubić (Kreativni sindikat). 

Festival PÖFF Shorts (od 7. do 15. studenog) je najveći festival kratkometražnog filma i animacije na Baltiku te je integralni dio Filmskog festivala Black Nights (od 3. do 19. studenog). Cijeli program PÖFF Shorts i festivala Black Nights bit će objavljen u narednim tjednima. 

Nagrađeni naslovi iz natjecateljskih programa PÖFF Shortsa automatski su kvalificirani da postanu kandidati za nominaciju za nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma i za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.