Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski animirani filmovi na festivalu u Istanbulu

Čak šest hrvatskih naslova prikazat će se na 9. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Canlandıranlar koji se od 18. do 24. listopada održava u Istanbulu. 

Pet hrvatskih animiranih filmova dio su natjecateljskog programa turskog festivala posvećenom najboljim nezavisnim animacijama diljem svijeta koji su se prikazivali na važnim međunarodnim festivalima. 

U natjecateljskom programu hrvatsku produkciju predstavljaju naslovi koji su, uz mnoge druge festivale, bili prikazani i na prestižnom festivalu u Annecyju: Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke i Kula Sunčane Brkulj ove su se godine prikazivali u natjecateljskim programima Annecyja, a Arka Natka Stipanićeva i Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali redatelja Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića u Annecyju su bili prošle godine.

Uz spomenute naslove, u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala Canlandıranlar prikazuje se i Udahnut život autorskog dvojca Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona koji je u natjecateljskom programu Annecyja prikazan 2019. godine, a nakon toga je prikazan i na festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu, a na zagrebačkom Animafestu osvojio je dva posebna priznanja žirija. 

U nenatjecateljskom programu istanbulskog festivala je i Real Boy Irene Jukić Pranjić. Film je nedavno prikazan na festivalu u meksičkom Guanajuatu, Danima hrvatskog filma te u Kijevu, na festivalu Linoleum, a prvi se put publici predstavio na ovogodišnjem izdanju zagrebačkog Animafesta. 

Svi navedeni filmovi nastali su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Filmski festival Canlandiranlar osnovala je udruga Canlandiranlar, koja je posvećena promicanju nezavisnih animiranih radova, što je ujedno i cilj festivala koji je prvo izdanje doživio 2013. godine. Osim bogatog filmskog programa, festival u Istanbulu posjetiteljima i profesionalcima nudi i bogat popratni program, uz radionice, panel-diskusije, sastanke i brojna druga događanja. 

Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.