Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatske manjinske koprodukcije nagrađene na 22. Festivalu slovenskog filma 

Nagradu Vesna za najbolji kratkometražni film osvojila je hrvatska manjinska koprodukcija Raj redatelja Sonje Prosenc i Mitje Ličena. Najboljom slovenskom manjinskom koprodukcijom proglašen je dugometražni film Teone Strugar Mitevske, Bog postoji, njeno ime je Petrunija, a Jana Zupančič, koja je ostvarila ulogu u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji Korporacija, proglašena je najboljom sporednom glumicom. 

Kratkometražni igrani film Raj, nastao u slovensko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Tamara Babun, Wolfgang&Dolly) priča je o Anni i Larsu koji ljeto  provode na udaljenu mediteranskom otoku. Osjećaju se kao u raju, no neočekivan susret stavit će na kušnju njihov odnos i natjerati ih da preispitaju vlastita očekivanja. Film su režirali Sonja Prosenc i Mitja Ličen, a Despina Ladi napisala je scenarij. U filmu glume Judita Franković Brdar, Matej Puc, Saša Pavlin Stosič i drugi. Raj je snimljen uz potporu Slovenskog filmskog centra i Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Hrvatska manjinska koprodukcija Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske proglašena je najboljom slovenskom manjinskom koprodukcijom, a osvojila je i nagradu Art kino mreže Slovenije. 

Slovenska glumica Jana Zupančič osvojila je nagradu Vesna za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Korporacija redatelja Mateja Nahtigala (hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Jaako dobra produkcija). Priča je to o policajcu koji nema drugog izbora nego da sam istražuje pozadinu transakcije kojom su vlasti namjeravale, uz pomoć jedne moćne korporacije, srušiti dio grada, deložirati njegove stanovnike i na tom mjestu izgraditi novi kompleks. Osim Zupančić, u filmu glume Primož Vrhovec, Uroš Fürst, Jelena Perčin Otašević, Katarina Stegnar i mnogi drugi. Scenarij za ovu hrvatsku manjinsku koprodukciju potpisuje Zoran Benčič, a snimana je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Festival slovenskog filma najznačajniji je filmski festival u Sloveniji koji predstavlja pregled tamošnje audiovizualne produkcije. Tijekom pet dana trajanja u rujnu u Portorožu se prikazuju dugometražni i kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi te animirani filmovi snimljeni u proteklih godinu dana. Više informacija potražite na službenim stranicama festivala, a potpun popis nagrađenih filmova ovdje

Naslovne fotografije: scene iz filmova Raj; Bog postoji, njeno ime je Petrunija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.